Calle Jularbo i hemmet med sitt dragspel, 1963. Foto: Bengt Almqvist (Copyright Scanpix Sweden/TT Bildarkiv)
Hurra för dragspelets egen dag!
Den 6 maj firas Internationella dragspelsdagen. Men på Musikverket pågår dragspelsfesten varje dag, året runt.
Dragspelet har en betydande plats i 1900-talets svenska kulturhistoria. Att följa dragspelet i Sverige är att följa ett musikinstrument som har haft olika betydelser, förekommit i skilda roller och inom många olika genrer.
Lyssna på unik dragspelsmusik
Svenskt visarkiv har ett omfattande dragspelsmaterial som spänner från tidigt 1900-tal och framåt. På webben kan du lyssna på unika och outgivna inspelningar med såväl kända som okända dragspelare. Här kan du även titta närmare på en kassabok, dragspelsnoter, brev och dragspelsaffischer. Det finns även presentationer och förteckningar över dragspelssamlingar i arkiven, till exempel samlingen efter Gunnar Molthon som var den första att spela dragspel i tv – redan år 1947.
Dragspelet – hyllat och föraktat
För den som vill veta mer ännu mer om detta omstridda instrument finns en exposé över dragspelets historia skriven Wictor Johansson, forskningsarkivarie på Musikverket.
Missa heller inte Scenkonstmuseets samling av dragspelsinstrument. På Musik- och teaterbiblioteket kan du dessutom låna såväl noter som böcker inom ämnet.
Kommentarer