On This Beach spelas vid Helgumannes fiskeläger på Fårö. Foto: Jana Winderen

On This Beach spelas vid Helgumannes fiskeläger på Fårö. Foto: Jana Winderen 

GuteLjaudKarte 2015

Gotland har fått sitt eget soundtrack. Fyra framstående ljudkonstnärer har skapat verk för olika delar av ön.

I dagens digitala värld tar vi med oss musik och ljud i fickan och lyssnar i hörlurar var vi vill. Projektet GuteLjaudKarte gör tvärtom och presenterar fyra platsspecifika ljudkonstverk skapade i samklang med naturen för att upplevas på plats. Verken spelas varje dag mellan den 13 juni och 23 augusti.

Gotländsk ljudkarta

GuteLjaudKarte – Gotlands ljudkarta på rikssvenska – sträcker sig från Sundre på öns sydspets till norra Fårö. Platserna har noga valts ut för att nå så många som möjligt, bofasta och turister, unga och gamla.

Projektet genomförs i samarbete med bland annat Elektronmusikstudion, EMS, med ekonomiskt projektstöd från Musikverket.

Christina Kubisch – Remote Relations

Ljudkonstnären Christina Kubisch verk Remote Relations lyfter fram svåråtkomliga ljud som finns i vår närhet, men som sällan hörs. Via hydrofoner och specialutformade kontaktmikrofoner har hon spelat in ljud både under och över vattenytan i Visby. Installationen spelas på Körsbärsgården i Sundre.

Carl Michael von Hausswolff – Three Magi

Nio mil norrut, i Sankt Olofs kyrkoruin i Visby, sitter tre högtalare inmonterade i små hål i taket. Här spelas Three Magi av Carl Michael von Hausswolff. Med inspiration från historien om de tre vise männen och tibetanska tempelklockor har han skapat en ljudinstallation som inspirerar till vila och stillhet.

Åsa Stjerna – Mare Balticum

Mare Balticum är ett konstnärligt utforskande av Östersjöns undervattenslandskap. Via 38 hydrofoner utplacerade mellan Bottniska havet i norr och Öresund i söder spelade Åsa Stjerna in undervattensljud under ett års tid. Det färdiga verket spelas nu i en 100 meter lång tunnel på ön Furillen utanför Gotlands nordöstra kust. Varje högtalare i tunneln representerar en av de 38 inspelningsplatserna.

Jana Winderen – On this beach

Vi stannar kvar under ytan men byter världsdel när vi lyssnar på Jana Winderens On This Beach. Under en tioårsperiod har hon spelat in djur- och havsljud runt omkring ekvatorn. Ljudinstallationen drivs av solceller och är placerat vid lämningarna av Helgumannens fiskeläge på norra Fårö. Placeringen är ingen slump, för ungefär 400 miljoner år sedan låg det som i dag är Fårö vid ekvatorn.

Stort intresse

GuteLjaudKarte har lockat många besökare under sommaren. Den konstnärliga ljudsättningen har även gett upphov till P2-dokumentären Ljudande Gotland av Eva Sjöstrand. I dokumentären får lyssnarna följa med konstnärer och besökare när de upplever ljudkonstverken på plats.

Mer om konstnärerna

Fakta

Projektägare: Visby International Centre for Composers
Projektstöd från Musikverket: 500 000 kr

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.