Jana Winderen utforskar havsdjupen i sin ljudkonst.

Jana Winderen utforskar havsdjupen i sin ljudkonst. 

Nordisk upplaga av Swedish Energies i NY

Nordisk elektronmusik, performance, ljud- och videokonst intar New York i december. Det är dags för femte upplagan av festivalen Swedish Energies.

Swedish Energies arrangeras av Elektronmusikstudion EMS, som är en del av Musikverket, Sveriges generalkonsulat i New York och ISSUE Project Room. Festivalens femårsjubileum firas med ett breddat tema – från Sverige till hela Norden.

På programmet finns flera musiker och ljudkonstnärer som är verksamma på Elektronmusikstudion i Stockholm, exempelvis Henrik Rylander och Joachim Nordwall som under namnet Saturn And The Sun bjuder på hård psykedelisk elektronisk musik.

Swedish Energies V: Nordic Edition

Mats Lindström, tonsättare och studiochef på EMS, medverkar med nyskriven musik till dansarna och koreograferna Anna Asplind, Daniel Almgren Recén och Anna Koch. Han gör även en presentation av verk av Åke Hodell (1919–2000). Hodell var en förgrundsgestalt inom textljudkonsten och navet för hans arbete med ljudkonst var EMS.

Bland de norska akterna på festivalen finns Hild Sofie Tafjord, som skapar noise med franska horninstrument och Jana Winderen vars ljudkonst ofta tar avstamp i naturen, till och med under vattenytan. Ragnhild May och SØS Gunver Ryberg från Danmark och Tommi Keränen från Finland uppträder också på Swedish Energies V: Nordic Edition.

Fri entré

Plats för festivalen är Greenpoint’s Saint Vitus i New York, fri entré för den som har vägarna förbi. Läs mer på ISSUE Project Rooms webbplats.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.