Foto: Rashid Akrim / NRK P3/FLickr (CC) Montage: Statens musikverk
En litterär vadå?
En punkig tolkning av Bellman blandas med progg och nyskrivna låtar från 2000-talet. Veckans spellista reder ut vad som egentligen ryms inom begreppet litterär visa.
Svenskt visarkiv har inte bara folkmusik och jazz i sina samlingar, som namnet antyder finns här även ofantliga mängder visor. Visor kan som bekant vara av väldigt olika slag, men en grundläggande uppdelning är den mellan litterär och folklig visa.
Litterära och folkliga visor
Det som utmärker den litterära visan är personen som har skrivit den, eller snarare det faktum att vi vet vem som har skrivit den. Upphovspersonen är känd, texten står i centrum och visan har ofta getts ut i tryckt, ”auktoriserad” form. Till denna kategori räknas verk av Cornelis Vreeswijk, Barbro Hörberg, Evert Taube och, för att dra till med ett ännu äldre exempel, Bellman.
Det karakteristiska för folkliga visor är däremot att de sprids muntligt, att de lever ett föränderligt liv, uppstår i olika varianter och att det sällan går satt spåra något original. Till denne kategori hör till exempel omtyckta visor som Staffan stalledräng och Uti vår hage.
Från Lars Wivallius till Laleh
Men åter till saken. Veckans spellista ger exempel på litterära visor – i båda väntad och oväntad tolkning – från Lars Wivallius till Laleh. Lyssna nedan eller på Spotify. Du kan också lära dig mer om den litterära visan i en guide av Visarkivets expert Karin Strand, som även står för urvalet på veckans lista.
Trevlig lyssning!
Kommentarer