Gavin Bryars på Tate Modern i London. Foto: Georg Schroll/Flickr (CC)

Gavin Bryars på Tate Modern i London. Foto: Georg Schroll/Flickr (CC) 

Titanic i toner

I år är det hundra år sedan atlantångaren Titanic sjönk. En händelse som har satt spår i såväl svensk som utländsk musik. Veckans att höra-lista består av svenska samtida visor om Titanic och ett experimentellt epos från 1969.

Titanic sjönk under sin jungfruresa, på sin väg från Southampton i Storbritannien till New York i USA. Skeppet, som kallades osänkbart, körde på ett isberg och gick under i Nordatlanten natten den 15 april 1912.

Cirka 1 500 människor miste livet i färjekatastrofen, däribland många svenskar. Beskedet spreds snabbt över världen. Titanic hade stått symbol för den moderna tekniken och förlisningen innebar en chock för många människor.

Skillingtryck med Titanicvisa.

Skillingtryck med Titanicvisa.

Visor om katastrofen

Det internationella trauma som olyckan innebar kom att bearbetas genom kulturen och inte minst musiken. I USA och nästan varje land i Europa, däribland Sverige, har det skrivits och sjungits visor om händelsen. I Svenskt visarkivs samlingar finns närmare 20 svenska visor som skrevs efter förlisningen på 1910-talet.

Visorna var i hög grad levande så sent som i slutet av 1960-talet. När personal från Visarkivet reste runt i landet mötte de flera äldre personer som kunde sjunga texterna och melodierna till Titanic-visorna. En av dem var Astrid Lundström i Ersnäs i Norbotten, som sjöng Ocaanklyvaren Titanics undergång till eget gitarrackompanjemang.

Många av dem som sjöng visorna om Titanic bodde i nordligaste Sverige och Visarkivet spelade även in några visor på finska.

Gavin Bryars epos

I slutet av 1960-talet skrevs även ett nytt musikaliskt stycke om Titanic. Med det 72 minuter långa musikeposet The Sinking of The Titanic vill tonsättaren Gavin Bryars få lyssnarna att uppleva fartygets färd mot havsbotten. Bryars har i sin experimentella musik tagit inspiration av Songe D’automne av Archibald Joyce, det stycke som orkestern ombord på Titanic spelade in i det sista, enligt vittnesmål från överlevande.

Lyssna på båda styckena på Spotify

Läs mer om Gavin Bryars The Sinking of The Titanic (på engelska).

Finns det historier om Titanic i din släkt? Dela med dig! Riksantikvarieämbetet letar berättelser om händelsen. Läs mer!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.