Notböcker i Sexdregasamlingen. Foto: Eric Hammarström
En 16-årings musikvärld i 1700-talets Sverige
Sexdregasamlingen är en samling med spelmansmusik från sent 1700-tal som nyligen skänkts till Svenskt visarkiv. Nu finns samlingen, som delvis består av den unge spelmannen Johannes Bryngelssons musik, på Musikverkets webb.
Spelmansböcker – dåtidens skivsamlingar
Svenskt visarkiv har en betydande mängd med spelmansböcker i sina samlingar. Det handlar om handskrivna notböcker med instrumentalmusik för framför allt dans från 1700- och 1800-talen. Spelmansböcker användes av spelmän som skrev ned melodier och låtar som stöd för minnet vid framföranden.
Spelmansböckerna kunde ge inkomster samtidigt som de gav användarna möjlighet att samla visor och musik i likhet med vår tids skivsamlingar eller iTunes-bibliotek.
Sexdregasamlingen
Nyligen skänkte Kindgillet i Göteborg Sexdregasamlingen till Musikverkets arkiv. Den har sitt ursprung i Sexdrega socken i Västergötland och är en av de mer kända handskrivna samlingarna med spelmansmusik från 1700-talet.
Samlingen består av två notböcker där ägarna heter Johannes Bryngelsson och Anders Larsson. Johannes Bryngelsson började skriva notbok redan vid 16 års ålder och har nedtecknat ett stort antal polskor men även musik som menuetter och marscher. Hans notbok ger en bra inblick inte bara i den musik som var populär vid tidpunkten utan även i Johannes egen musikaliska värld.
I samlingen ingår även ett mindre nothäfte där ägaren är okänd och ett antal lösa notblad.
Se presentationen
Se presentationen med notböckerna och häftena.
Eric Hammarström på Svenskt visarkiv skriver om samlingens olika delar. Han har även gjort inspelningar av två polskor ur Johannes Bryngelssons notbok som finns att höra i anslutning till artikeln.
Eric Hammarström och Mathias Boström på Svenskt visarkiv skriver om de ingångar som spelmansböcker utgör till en äldre tids musik.
Kommentarer