Jazzkvintetten Oddjob. Foto: Klara G

Jazzkvintetten Oddjob. Foto: Klara G 

Oddjobs album Folk belönad med Grammis

Från arkivens gömmor till Grammis. Oddjobs album Folk (Caprice Records) bygger på folkmusik i Musikverkets samlingar. Nu har den kammat hem en Grammis i kategorin årets jazz.

Musikverkets samlingar tillhör oss alla och är till för att användas! Därför bjöd Svenskt visarkiv in ett av Sveriges främsta jazzband att gå loss bland de många ljudinspelningarna i arkivet.

Oddjob omvandlar folkmusik till jazz

Oddjob gjorde en djupdykning i svensk folkmusik och fastnade särskilt för unika inspelningar av lockrop och vallåtar från svenska betesmarker, en kvinnlig tradition inom folkmusiken. Inspelningar i fråga är gjorda mellan 1948 och 1964 och bland de medverkande finns Karin Ljungberg och Gertrud Norberg.

Inspirationen blev så stark och resultatet så pass bra att Oddjob beslöt sig för att göra en hel skiva. Folk gavs ut av Caprice Records på Musikverket hösten 2015. På skivans sju låtar spelar, komponerar och arrangerar Oddjob i ögonblicket, ibland med en förlaga i samplad form som sjätte medlem.

Grammis för årets jazz

Efter ett varmt mottagande av såväl lyssnare som resecenter och har Folk nu skördat ytterligare en framgång – en Grammis i kategorin årets jazz.

Jazzkvintetten Oddjob består av Goran Kajfeš på trumpet, Peter Forss på bas, Per ”Ruskträsk” Johansson på saxofon, Daniel Karlsson på piano och Janne Robertson på trummor.

Mer information

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.