Nyckelharpa från Musik- och teatermuseets samling.
Dags för Folk- och världsmusikgalan
Torsdag den 18 april drar Folk- och världsmusikgalan i gång. I år hålls evenemanget i Gävle och Musikverket finns självklart på plats. Läs om vad vi gör där.
Folk- och världsmusikgalan startades med syftet att höja genrens status och uppmärksamma dess artister. Galan har sedan starten 2010 växt till en mötesplats för folkmusiker världen över. Den har tidigare arrangerats i Stockholm, Göteborg, Malmö och i år är det Gävles tur.
Mer än bara prisutdelning
Priser delas ut i åtta kategorier och under de tre dagar som galan pågår uppträder både svenska och utländska artister. I anslutning till galan anordnas även mässan Open folk med ekonomiskt stöd från Musikverket. Här finns kringaktiviteter i form av workshops, mingel och seminarium.
– Galan är en fin manifestation, den stärker genren och har blivit en mötesplats för givande diskussioner, säger Lisa Sand, nationell koordinator från Musikplattformen, som kommer att delta i ett panelsamtal om hur lokala arrangörer på landsbygden och mindre orter kan stärkas.
Musikverket på galan
Fler delar av Musikverket kommer att vara på plats i Gävle. Dan Lundberg, chef för Musikverkets arkiv och bibliotek, kommer att moderera Forumfolk, ett seminarium kring folkmusikforskning. Anna Nyander, dansarkivarie på Visarkivet, sitter i en av årets juryer. Dessutom kommer folk- och världsmusikskivor från Caprice Records att finnas till försäljning.
– Det heter gala, men är egentligen lika mycket en branschträff som samlar folkmusikälskare, journalister, artister, skivbolag och andra arkiv. Därför är Folk- och världsmusikgalan ett av de viktigaste evenemangen för oss att delta i, säger Dan Lundberg.
Lyssna och läs
Svenskt visarkiv kommer att blogga från galan, följ bloggen här. Du kan även läsa mer på Folk- och världsmusikgalans webbplats. Galan kommer att direktsändas i Sveriges Radio P2, därefter kan du lyssna på webben.
Kommentarer