Ny bok om Knis Karl

Knis Karl Aronsson (1913–1980) spelade en central roll för folkmusiken i Sverige. Svenskt visarkiv och Caprice Records bidrar med unika inspelningar i den nyutkomna boken Knis Karl.

Knis Karl (1913–1980) var en ledande gestalt för folkmusiken i Leksand, Dalarna och hela Sverige under en stor del av 1900-talet. Förutom engagemang i organiseringen av den svenska spelmansrörelsen – där han länge var ordförande i Dalarnas spelmansförbund och Sveriges spelmäns riksförbund – var han viktig för folkmusikens synlighet i massmedierna.

Svenskt visarkivs inspelningar

Han förvaltade även en stor och intressant repertoar av visor och låtar och det är som sångare och spelman han i första hand dokumenterades av Svenskt visarkiv.

Ur detta omfattande material har Visarkivets förre chef Märta Ramsten valt ut 39 inslag som Caprice Records gett ut. Cd-skivan ingår som bilaga till boken Knis Karl, som ges ut av Dalarnas museum. Musiken kommer också att tillgängliggöras för digital försäljning av Caprice.

Bok och cd

Boken Knis Karl släpptes i Leksands kulturhus 28 september och följdes av en stor hyllnings- och jubileumskonsert i Leksands kyrka där stora delar av Dalarnas främsta spelmän och vissångerskor medverkade.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.