Två gånger kulning och dubbelt fiolsilver

Att framträda med lockrop – kulning – inför zornmärkesjuryn hör inte till vanligheterna. Förra gången var år 1996, men man får gå tillbaka till 1989 för att hitta den senaste riksspelmannen i kulning. Under lördagen, den sista dagen av årets uppspelningar i Borås, har emellertid två kulerskor ställt sig inför juryn. En av dem prövar sina stämband i år är Carin Funseth, klädd i dräkt dagen till ära. Lyssna på Carin från Folkdansringens YouTube-kanal.

Carin Funseth vid Zornmärkes-uppspelningen i Borås 2012.      Foto: Dan Lundberg

I skrivande stund är inte resultatet känt av kulerskornas och de övriga uppspelandes prestationer under lördagen. Men fredagens uppspelningar resulterade i att två nya riksspelmän utsågs: Ida Meidell Blylod, som spelade västerbottenslåtar, och Elin Jonsson, vars repertoar kom från Jämtland.

Hela resultatlistan och intervjuer med de nya riksspelmännen finns på Zornmärkesnämndens hemsida.

Visarkivets tidigare publicerade nyheter om uppspelningarna 2012:

Täpp Jenny Nylander ny riksspelman
Ölands första riksspelman!

1 svar på ”Två gånger kulning och dubbelt fiolsilver

  1. Pingback: Dragspelaren Erik Pekkari fick Zorns guld! | Aktuellt från Svenskt visarkiv

Kommentarer är stängda.