Jan Ling. Foto: Monica Ling

Jan Ling. Foto: Monica Ling 

Skrifter om Jan Ling tillgängliga på webben

Jan Ling (1934–2013) var en av Sveriges ledande musikforskare och en pionjär inom sitt fält. I Apropå Jan Ling skriver elva namnkunniga personer om hans betydelse för forskningen. Utgåvan finns nu fritt tillgänglig på webben.

Under 1960-talet arbetade Jan Ling på Svenskt visarkiv, främst med insamling och dokumentation, samt på dåvarande Musikhistoriska museet i Stockholm. Hans licentiatavhandling Levin Christian Wiedes vissamling. En studie i 1800-talets folkliga vissång och doktorsavhandlingen Nyckelharpan – studier i ett folkligt musikinstrument skrevs under denna tid.

1967 flyttade Ling till Göteborg för att bygga upp en musikvetenskaplig institution vid stadens universitet. Han blev kvar vid Göteborgs universitet under resten av sitt yrkesliv, de sista åren, 1992–1997, som rektor.

Efter Jan Lings bortgång arrangerades ett seminarium i Kungl. Musikaliska akademien till hans minne. Skriften Apropå Jan Ling. Elva texter om musikforskning och musikliv publicerades av Svenskt visarkiv i samarbete med Musikaliska akademien och innehåller seminariets elva bidrag. En av författarna är Dan Lundberg, överbibliotekarie och arkivchef på Musikverket. Svenskt visarkiv har nu publicerat utgåvan på webben.

Till onlinepublikationen Apropå Jan Ling

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.