Birgitta Flicks album Dalarna är resultatet av ett samarbete med Svenskt visarkiv

Birgitta Flicks album Dalarna är resultatet av ett samarbete med Svenskt visarkiv 

Svensk traditionsmusik lever och kläs i ny skrud

Den tyska träblåsaren, kompositören och improvisationsmusikern Birgitta Flick har nu släppt Dalarna (Double Moon Records). Skivan är ett direkt resultat av hennes stora intresse för svensk traditionsmusik och ett nära samarbete med Svenskt visarkiv.

”Den här sviten har sina musikaliska rötter i den svenska vallmusiken och i folkliga koraler från Dalarna. Jag komponerade den i samband med ett forsknings- och kompositionsprojekt som handlade om svensk folkmusik. Mitt mål var att lära mig mer om musiken och få inspiration att komponera en svit för min kvartett och gästande musiker.”

Så skriver Birigtta Flick i skivans texthäfte.

Efterforskningar i Svenskt visarkiv

”Genom att ta lektioner för några musiker kom jag närmare den svenska folkmusiken, och genom efterforskningar, framför allt på Svenskt visarkiv i Stockholm men också på Folkmusikens Hus i Rättvik, fick jag tillgång till musiken och kunde fördjupa mig i den.

Somliga kompositioner i sviten baserar sig direkt på inspelningar som jag hittade i arkiven, andra är fritt inspirerade av alla intryck som jag fick under forskningen, av att lyssna på och samtala med musikerna jag mötte – och även av själva landskapet.”

Kulturarvet – en inspirationskraft

Musiken spelades in i november 2013 med hennes egen grupp och med den svenska sångerskan Lina Nyberg som gäst. Den är mycket personlig och hon använder det svenska kulturarvet på ett nyskapande sätt, som tydligt visar vilken inspirationskraft det fortfarande kan utgöra för kreativa musiker även utanför våra gränser.

Grammisbelönad musik

En pendang till Flicks projekt är skivan Folk med den svenska gruppen Oddjob som gavs ut av Caprice Records förra året och som belönades med en Grammis. Oddjob fick i uppdrag av Svenskt visarkiv att göra ny musik utifrån gamla fältinspelningar med lockrop och vallåtar som inspirationskälla.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.