Jojkarna Greta Persson, Maria Persson och Karl Tirén i Arjeplog 1937. Foto: Okänd

Jojkarna Greta Persson, Maria Persson och Karl Tirén i Arjeplog 1937. Foto: Okänd 

Seminarium om Karl Tiréns jojksamling som tänkbart världsminne

Karl Tiréns jojksamling är föreslagen att nomineras till Unescos världsminnesprogram. Den 8 november bjuder Ájtte, Musikverket, Isof och Sametinget in till ett seminarium för att berätta om Tiréns inspelningar samt diskutera frågan om en eventuell nominering.

Karl Tirén (1869-1955) var den mest betydande insamlaren av samisk jojk under det tidiga 1900-talet, hans dokumentation visar en bild av samisk kultur i Sverige som andra samtida källor saknar. Tirén inledde sitt projekt med att dokumentera den samiska jojken på vintermarknaderna i Arvidsjaur och Arjeplog i februari 1913. I dag finns nära 300 inspelningar bevarade på vaxrulle från åren 1913–1915. Majoriteten finns i Svenskt visarkiv hos Musikverket och fjorton stycken finns vid Isof i Uppsala. Samlingen är unik och saknar motsvarighet. 

Läs mer om samlingen. 

Seminarium om Unesconominering

Musikverket har tagit initiativ till att nominera Tiréns ljudinspelningar till Unescos världsminnesprogram. Under 2022 har en dialog med Sametinget inletts för att diskutera frågan om en eventuell nominering och samlingens förvaltning. Onsdagen den 8 november arrangerar därför Ájtte, Musikverket, Isof och Sametinget ett seminarium för att i ett bredare forum lyfta fram materialet samt diskutera och inhämta synpunkter omkring de möjligheter och utmaningar som en nominering kan föra med sig.

Läs mer om Unescos världsminnesprogram

Delta i seminariet

Tid: Onsdagen 8 november klockan 13–17
Plats: Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk
Anmälan: Senast 6 november till anna.pettersson@musikverket.se
Begränsat antal platser.