Red Mitchell. Foto: Gunnar Holmberg

Red Mitchell. Foto: Gunnar Holmberg 

Red Mitchells jazz får nytt liv

Innovativ jazzbasist ges ut på nytt. Red Mitchells album What I am från 1979 släpps för första gången digitalt och på cd av Caprice Records.

Red Mitchell (1927–1992) räknas som en av de mest innovativa basisterna inom jazzen. Under en turné med Billie Holiday på 1950-talet kom han för första gången till Sverige. Turnésällskapet guidades runt i Stockholm i en limousine och för Red Mitchells del var det kärlek vid första ögonkastet. 1968 gick flyttlasset från vad han ansåg vara ett våldsamt och rasistiskt USA till Sverige och Stockholm.

Innovativ och folkkär

Här blev han snabbt en del av jazzscenen och spelade med storheter som Monica Zetterlund och Alice Babs. När han tog över basen efter Simon Brehm i det populära tv-programmet Hylands Hörna blev han folkkär på kuppen.

Åren i Sverige kom att bli Red Mitchells mest produktiva med flera skivsläpp, varav två på Caprice Records. Här utvecklade han en artistisk mångsidighet och på What I Am får vi inte bara lära känna Red Mitchell som basist, utan också som pianist, kompositör, textförfattare och sångare.

Lyssna på titelspåret

Medverkande musiker på skivan är Bosse Broberg, Rune Carlsson, Nisse Sandström, Göran Strandberg och Sture Nordin. Bland spåren finns bland annat hitlåten The Sun and the Water, kanske mest känd genom Alice Babs, och förstås titelspåret What I am.

 

Spelas nu: Red Mitchell – What I am

Kommentarer

  1. Äntligen på CD!

    Håkan Wikell 9 maj, 2014 03:21

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.