I Linas Palmgrens dansföreställning "dansar arkivet" utgår hon från material från Svenskt visarkivs folkdanssamling.
Lina Palmgren: dansar arkivet
Går det att dansa ett arkiv? Dansaren och koreografen Lina Palmgren har djupdykt i Svenskt visarkivs folkdanssamlingar och skapat dansföreställningen ”dansar arkivet”. Upplev föreställningen på Scenkonstmuseet den 12 maj. En del av STHLM DANS.
Sommaren 2022 utlyste Svensk visarkiv och Statens musikverk ett konstnärligt uppdrag där dansare med inriktning på folklig dans bjöds in att skapa en föreställning utifrån Svenskt visarkivs omfattande folkdanssamlingar. Av alla inkomna projektförslag blev det till slut Lina Palmgren som fick uppdraget. Resultatet blev föreställningen ”dansar arkivet” där hon utgår från materialet i Arkivet för folklig dans.
Den 12 maj kan du uppleva föreställningen på Scenkonstmuseet i Stockholm. Efter föreställningen hålls ett samtal om dansaren och arkivet med Lina Palmgren (dansare och koreograf), Anna Björk (forskningsarkivarie inom dans) och Dan Lundberg (generaldirektör på Musikverket). Moderator: Lars Annersten.
Läs mer om programmet: Lina Palmgren: dansar arkivet
Plats
Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2, Stockholm
Program
- 19.00–19.45: Dansföreställning
- 20.00–21.00: Samtal om dansarkivet
Biljetter
- Årskort: gratis, boka biljett kostnadsfritt
- Vuxen: 170kr
- Studerande/Pensionär: 120kr
- Om du har ett festivalpass till STHLM Dans: 136kr
”Ett sammanfogande av fragment”
Så här beskriver Lina själv föreställningen och sitt arbete med arkivmaterialet:
”Arkivet som collage – ett sammanfogande av fragment, skärvor, spår bildar en konstellation där något nytt kan framträda. Den dansande kroppen, närvarande här och nu, befinner sig i en skärningspunkt av omgivande och genomkorsande impulser, i samspel med dessa arkivets kroppar.
Projektioner av arkivmateriel och av mitt eget dansande samspelar i en lek med olika tidslager och medier. Min samtida dans kontrasteras mot äldre stilar, i ett sammanflätande av dansande ”röster” från olika tider. Ljudande material från arkivet tolkas genom dans. Inspelningsmediernas brus, surr och knaster bearbetas till kompositioner som i samspel med traditionsinspelningar framhäver dansens rum.”
Om Lina Palmgren
Lina Palmgren (född 1980 i Delsbo, Hälsingland) är verksam som koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad i folkdans vid bl.a. Danshögskolan (–2006), Malungs Folkhögskola och NTNU, Trondheim, med dansaren och pedagogen Ami Dregelid som främsta förebild och lärare. Hon är också butohdansare med konstnärsnamnet KAI-EN, efter flera års studier för butohkonstnären och koreografen SU-EN (2005–2010), och leder KAI-EN Butoh Company.
Palmgren har i flertalet konstnärliga projekt fördjupat sig i den folkliga danskroppens förhållande till tyngd och transparens och dess intima koppling till spelmansmusiken. Genom åren har hon utvecklat en metod där tyngd, linjer och artikulationer kan uttryckas i många samtidiga lager genom kroppen för att nå ett nyanserat dansande i relation till en danspartner eller musiker.
Medverkande
Dans och koreografi: Lina Palmgren
Ljuddesign och komposition: Alexandra Nilsson. Nilsson är tonsättare, ljudkonstnär och performer vars arbete sträcker sig över ljudkonst, elektroakustisk och scenisk musik.
Ljusdesign: Ronald Salas. Med examen i Ljusdesign från Stockholms Konstnärliga Högskola har Ronald nu hela landet som arbetsfält.
Föreställningen är ett samarbete mellan Svenskt visarkiv och Scenkonstmuseet.