Stereoskopbild från Muskverkets samling som nu finns på Wikimedia Commons. Paris cirka 1880. Bilden visar en scen från operan Faust.

Stereoskopbild från Muskverkets samling som nu finns på Wikimedia Commons. Paris cirka 1880. Bilden visar en scen från operan Faust. 

Foton från Musikverket nu fria på Wikimedia

Under tre veckor har cirka 4 500 foton ur Musikverkets samlingar landat i Wikimedia Commons, och är därmed tillgängliga för alla. Musikverket har haft Alicia Fagerving från Wikimedia Sverige på besök.

Alicia Fagerving jobbar på Wikimedia Sverige, men under tre veckor i oktober har hen varit hos oss på Musikverket. Tre fotosamlingar har hamnat på Wikimedia Commons och är på så sätt tillgängliga för alla. Artbetet med att sprida material och kunskap är ständigt pågående och samarbetet med Wikimedia Sverige är en punktinsats som ger det stora jobbet en rejäl skjuts.

– Det här är värdefulla bilder för alla som är intresserade av vår kultur. Det är så fantastiskt att det är fler och fler institutioner som intresserar sig för Wikimedia och hur det funkar sprida olika sorters material, säger Alicia Fagerving.

Bilderna som hen har arbetat med är Helledays teaterfotosamling, en samling med glasnegativ och stereobilder från sent 1800-tal. Allt som allt har cirka 4 500 bilder laddats upp till Wikimedia Commons. Du hittar dem när du söker på Musikverket. 

– Många bilder har inte varit tillgängliga online tidigare. Helt plötsligt har vi kategorier för skådespelare på Wikimedia Commons som går från en bild av låg kvalité till tio högupplösta. För forskare är det en fantastisk bildskatt!

Handmålade bilder

Särskilt spännande har det varit att jobba med de handmålade stereoskopbilderna. Beroende på från vilket håll bilderna beskådas är de svartvita eller i färg. På Wikimedia commons finns nu båda varianterna att se. Läs mer om hur tekniken för bilder fungerar.

Varje dag använder ungefär en miljon personer svenskspråkiga Wikipedia. Under hösten kommer Musikverket att satsa ännu mer på Wikipedia och Wikimedia för att göra myndighetens expertkunskaper och material mer tillgängliga för alla. Under två dagar kommer all personal – från administrativ personal till forskningsarkivarier – samlas för att fokuserat tillföra information och material. Ett viktigt arbete för att möta användarna där användarna faktiskt är.