Svenska musiketnologer i Shanghai

Välkomstbanderoll

Välkomstbanderoll

Onsdagen den 17 juli 2013 avslutades 2013 års världskonferens för musiketnologer. Årets möte för International Council for Traditional Music hölls denna gång i Kina där Shanghai Conservatory of Music stod som värd. Som vanligt var det ett sprängfyllt evenemang med ca 400 presentationer, 35 paneler och mycket annat. Från myndighetens deltog Anders Hammarlund, Dan Lundberg och dansforskaren Mats Nilsson.

Professor Yang Xuejin

Professor Yang Xuejin, bild från programbladet.

Anders Hammarlund presenterade sitt forskningsprojekt om Abraham Baer, Dan Lundberg talade om Visarkivets samlingar av ”kåklåtar” och Mats Nilsson presenterade sin forskning om Arkivet för folklig dans.

Som brukligt bjöds delegaterna på många kulturupplevelser utöver konferensen, bl.a. konserter med musik från olika delar av Kina och ur olika genrer. På tisdagskvällen fick vi höra ”Voices from Shanghai” – ett återskapande av den jazzscen som existerade i Shanghai 1927–49. Idag är det politiska läget sådant att det varit möjligt att låta jazzen åter ta plats. På bilden syns professor Yang Xuejin från konservatoriet i Shanghai som sjöng ackompanjerad av storbandet Shanghai Light Music Orchestra.