Allan Petterson 100 år

Den 19 september är det 100 år sedan kompositören Allan Pettersson (1911-1980) föddes. Musik- och teaterbiblioteket uppmärksammar 100-årsjubileet med en liten utställning av noter och böcker i expeditionen.

Till Petterssons viktigaste verk hör de 24 Barfotasångerna till egna dikter och 17 symfonier, varav den första och sista är ofullbordade. Pettersson betraktas ofta som Sveriges främsta symfoniker under 1900-talet, och är en av våra internationellt mest kända tonsättare.

Den ofullbordade första symfonin har nyligen spelats in av Christian Lindberg och Norrköpings symfoniorkester. Inspelningen recenseras av Erik Wallrup i Svenska Dagbladet, som också publicerat en artikel om Pettersson av Jenny Leonardz. Axess TV sänder en film om Lindbergs rekonstruktion av symfonin, och Gehrmans musikförlag tipsar om andra radioprogram och evenemang i anslutning till jubileet.

I vår onlinekatalog hittar du noter, skivor och litteratur av och om Allan Petterson. I SMHB, Svensk musikhistorisk bibliografi, hittar du böcker men också enskilda artiklar.

1 svar på ”Allan Petterson 100 år

  1. Pingback: » Petterssons 100th – a summary

Kommentarer är stängda.