Tonsättaren och artisten Kyoka gästar EMS. Foto: Sylvia Steinhäuser

Tonsättaren och artisten Kyoka gästar EMS. Foto: Sylvia Steinhäuser 

Tonsättare från hela världen möts på EMS

I slutet av januari gästas Elektronmusikstudion EMS av inte mindre än sex internationella gästtonsättare samtidigt. Duon LCC och Alba G. Corral från Spanien, den tyske producenten Robert Lippok, den japanska artisten och tonsättaren Kyoka och violinisten Maria da Rocha Gonçalves från Portugal. 

EMS välutrustade och dygnet-runt-öppna studior på Söder Mälarstrand i Stockholm lockar tonsättare från hela världen. Varje år brukar uppemot 80 gästtonsättare kliva över studions trösklar och 2016 ser inte ut att bli något undantag.

Las CasiCasitone, LCC

Las CasiCasiotone, eller LCC som duon också kallas, kommer från Asturien i norra Spanien. De gör sin musik med hjälp av fältinspelningar samt både analoga och digitala instrument. De blandar mörk dub och techno med delikata ljudlandskap – resultatet blir djupt och mörkt, varmt och energiskt. Den 20–29 gästar de EMS för att bland annat arbeta med den legendariska Buchla 200-synten inför deras kommande release. LCC var även en av EMS akter på årets upplaga av Art’s Birthday Party.

Mer om och med LCC (på engelska)

Alba G. Corall

Alba G. Corall har varit verksam som konstnär de senaste tio åren. Hennes bakgrund som dataingenjör kommer väl till pass i arbetet med färgsprakande performance, videoverk och digitala installationer. Hon kombinerar mjukvara och generiska system med improviserad teckning, ofta i samarbete med tonsättare inom elektronisk musik, däribland LCC. Alba G. Corall arbetar på EMS 20–29 januari.

Alba G. Coralls webbplats (på engelska)

Kyoka

Det började med en enkel bandspelare där möjligheten att föra bandet fram och tillbaka över tonhuvudet resulterade i en rad experiment. Så småningom tillkom datorer och synthesizers och i dag är Kyoka en etablerad artist, känd för sitt tunga, mörka sound och sina trasiga men dansanta poprytmer. Kyoka växte upp i Japan och delar numera sin tid mellan Tokyo och Berlin. Hon har tidigare varit gästtonsättare på EMS och nu återvänder hon för att arbeta i studion 19–27 januari. Kyoka var en av EMS akter på Art’s Birthday 2016.

Intervju med Kyoka i SVT Kulturnyheterna

Mer om Kyoka (på engelska)

Robert Lippok

Murens fall 1989 förändrade livet för många Berlinbor, så även för den då 23-årige Robert Lippok. Han blev en del av stadens nya klubbscen och den elektroniska dansmusik som pumpade ur högtalarna ledde till ett kreativt uppvaknande. Sedan dess har han gjort musik såväl som soloartist som tillsammans med gruppen To Rococo Rot. Gruppen har bland annat skapat ljudverk till flera konstnärer och deras installationer. Robert Lippok arbetar på EMS tillsammans med den svenska artisten Klara Lewis 25–27 januari.

Mer om Robert Lippok (på engelska)

Maria da Rocha Gonçalves

Maria da Rocha Gonçalves från Portugal är tonsättare verksam inom elektroakustisk och nutida musik. Hon är en klassiskt skolad violinist och har spelat med en rad framstående ensembler i runtom i Europa. Kärleken till fiolen paras med en lika stark kärlek till improvisation och analoga synthar. 17–27 januari gästar hon EMS för andra gången. Inspelningarna från hennes första vistelse släpps inom kort.

Mer om Maria da Rocha Gonçalves (på engelska)

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.