Sommarens lästips
Väntar lata dagar i hängmattan? Här kommer en hel hög med tips på sommarläsning från Musik- och teaterbibliotekets personal. Passa på att bunkra innan biblioteket stänger för sommaren.
1–31 juli har Musik- och teaterbiblioteket sommarstängt. Men misströsta icke! Ladda upp med litteratur om musik, teater och dans.
Så här lyder personalens tips om sommarläsning:
”In i musiken av Peter Basitan. Bastian, som dog nu i våras, var fysiker och fagottist i danska hovkapellet och Balkanklarinettist. En av mina idoler. En liten musikfilosofisk bok som är mycket läsvärd.”
“The soul of mbira av Paul Berliner. En bok om hur musik och religion samverkar och gör livet möjligt att leva och förstå i shonakulturen i Zimbabwe.”
“Fiddler on the move av Mark Slobin. Slobin är en av mina husgudar. Boken handlar om klezmermusikens ursprung i Östeuropa.”
”Se på mig : en biografi över Zarah Leander av Beata Arnborg”
”Please kill me : den ocensurerade historien om punken av Legs McNeil och Gillian McCain. Den handlar om punkscenen under 70-talet i framförallt New York. Iggy Pop, Dee Dee och Joey Ramone, Malcolm McLaren med flera bidrar. En klassiker!”
”Birgit Nilssons självbiografi La Nilsson! Personligt och roligt skriven.”
”Tips från en gammal britpopare: Britpop! : cool Britannia and the spectacular demise of English rock av John Harris. Det är en tredelad bok om britpopens uppgång, storhetstid och fall”
”Musik på blodigt allvar av Peter Bryngelsson. Den handlar om musikens roll i krig och konflikter, både historiskt och i nutid.”
”Beethoven : biografin av Åke Holmquist. En gedigen biografi om Beethoven på nästan 1000 sidor. Typisk sommarläsning!”
”Made in Sweden : studies in popular music, Alf Björnberg and Thomas Bossius. En unik bok i sitt slag.”
”Njut av sommaren! Musik till vatten och punsch: kring svenska blåsoktetter vid brunnar, bad och beväringsmöten av Ann-Marie Nilsson”
”I Karl Aage Rasmussens Att närma sig Mahler och Carl-Johan Malmbergs Nattens fågel & Den nya dagen finner både den redan frälste och den enbart nyfikne två böcker med både lättlästa och intresseväckande texter om den österrikiske tonsättaren. Rasmussen går mer kronologiskt till väga med nedslag kring viktiga händelser i Gustav Mahlers liv. I Carl-Johan Malmbergs essäsamling är symfonierna den naturliga utgångspunkten och betoningen ligger mer på musiken än tonsättarens biografi.”