Stockholms Saxofonkvartett: Matias Karlsen Björnstad, Leif Karlborg, Johannes Thorell & Jörgen Pettersson.

Stockholms Saxofonkvartett: Matias Karlsen Björnstad, Leif Karlborg, Johannes Thorell & Jörgen Pettersson. Live från Auditorio Corporation Andina de Fomento, La Paz, Bolivia.

Saxofonkvartetten på festival i Iran

I dag inleds Teheran International Contemporary Music Festival och Stockholms Saxofonkvartett kommer att framträda. Festivalen är en ideell nutida konstmusikfestival med syfte att förena iransk och internationell samtida musik.

Stockholms Saxofonkvartetts deltagande ingår i ett kulturutbyte mellan Sverige och Iran där gruppen kommer att presentera svensk nutida konstmusik samt hålla i seminarier och workshoppar. De iranska tonsättarna Idin Samini Mofakham och Martyna Kosecka besökte Sverige i vintras för att presentera iransk nutida konstmusik under ett tonsättarseminarium i Stockholm.

Samarbetet med Iran är ovanligt, då iranska underrättelsetjänsten och kulturdepartementet sällan tillåter internationella samarbeten, i synnerhet när det gäller konst. Iransk musik har en lång och stark tradition och genom samarbetet uppstår möjligheten till ett erfarenhetsutbyte mellan tonsättare från olika kulturer men med ett gemensamt engagemang och intresse för att komponera, framföra och sprida musik.

Stöd från Musikverket

Kulturutbyte Iran – Sverige är ett samarbetsprojekt med ekonomiskt stöd från Musikverket. Projektet skulle ha ägt rum i december 2015 men på grund av oroligheter i landet blev festivalen uppskjuten till april 2016.

Fakta om projektet

  • Projektnamn: Kulturutbyte Iran – Sverige
  • Projektägare: Studio 53 / Stockholms Saxofonkvartett
  • Projektstöd från Musikverket: 115 680 kronor i ansökningsomgång 2015:2

Läs mer om Teheran International Contemporary Music Festival