Mathias Boström och Alagi Mbaye i Gambia. Foto: Tommy Sjöberg

Mathias Boström och Alagi Mbaye i Gambia. Foto: Tommy Sjöberg 

Musikverket bidrar till digitalisering i Gambia

Musikverket hjälper Gambia att digitalisera sina ljudarkiv och besökte nyligen Gambias National Centre for Arts and Culture. I projektet deltar också Folkmusikens hus i Rättvik.

I samarbetsprojektet kommer Svenskt visarkiv vid Musikverket och Folkmusikens hus att bidra med teknik och utbildning för att NCAC ska komma igång med att digitalisera sina arkiv. Projektet finansieras av extrapengar från nedlagda Rikskonserter. Mathias Boström representerade visarkivet i Gambia.

– Det finns både likheter och skillnader mellan våra arkiv och de gambiska. Deras tekniska förutsättningar ser annorlunda ut och det tropiska klimatet gör det svårt att bevara material. Men personalen är densamma – precis lika passionerade i sitt arbete, säger Mathias Boström.

800-åriga traditioner

Arkiven består främst av ljudmaterial, närmare bestämt upp emot 5 000 band. Det inspelade materialet består av historier och är en del av en tradition som sträcker sig tillbaka till 1200-talets Malirike. I traditionen finns det särskilda släkter av historieberättare vars uppgift är minnas och berätta historier. Dessa framförs i musikalisk form, ofta med det västafrikanska folkinstrumentet kora. Denna uråldriga tradition med historieberättande utgör en viktig del i Gambias och Västafrikas kulturarv. Även en av årets Polarpristagare, Youssou N’dour från Senegal, har rötter i denna tradition.

– Musiken är väldigt svängig. Tonaliteten och svänget för tankarna till bluesen, berättar Mathias Boström.

Tidigare samarbeten

– Det har skett flera samarbeten mellan gambiska och svenska musiker, vilket också är anledningen till att detta samarbete har kunnat uppstå, förklarar Mathias Boström.

Ett minnesvärt besök av en gambisk musiker var då koraspelaren Jali Nyamo Suso skulle uppträda på Folkmusikfestivalen i Falun 1988. Hans flygplan var försenat, så han eskorterades av polisen från Arlanda till Falun för att hinna i tid till konserten. När Jali Nyamo Suso väl kom fram inledde han konserten med att framföra ett verk där han improviserade om det som nyss hänt. Du kan se framträdandet med Jali Nyamo Suso på Youtube

Lyssna och läs vidare

Vi har satt ihop en spellista med musik av några olika koraspelare, bland annat Jali Nyamo Suso. Du kan också läsa mer om Musikverkets besök i Gambia på Visarkivets nyhetssida. Läs mer om vad Rikskonserters resterande pengar används till här.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.