Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC)

Folkdans på Korröfestivalen. Foto: Tina (Flickr/CC) 

Folkdans natten lång

Från brett folkligt nöje till smal subkultur. Anna Nyander på Svenskt visarkiv håller koll på folkdansens väg genom historien. En kulturform som i dag har hamnat i skymundan. Men som fortfarande dansas natten lång på sina håll. 

Det är inte bara folkmusik och jazz som står i centrum för Svenskt visarkivs verksamhet. Här finns även ett arkiv som dokumenterar och samlar material om svenskarnas dansvanor, nu och då.

Dansarkivet har särskilt fokus på de typer av dans vi ägnar oss åt när vi går ut och roar oss, till exempel den svenska folkdansen. Förr var folkdans något gemene man ägnade sig åt på lördagskvällarna. I dag är den en subkultur.

Under sommaren samlas unga och hängivna utövare på folkmusikfestivaler runtom i landet, som Korrö folkmusikfestival i Småland och Ransäterstämman i Värmland. Dansen brukar dra i gång vid åttatiden på kvällen och vara ända till sjutiden på morgonen. Inte helt olikt rejvkulturen.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad berättar Visarkivets forskningsarkivarie Anna Nyander mer om sitt arbete och om folkdans i dagens Sverige.

Läs intervjun på hd.se

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.