Gotländska visböcker. Foto: Jonas André
Gotländska visböcker firar final i radio
För sex år sedan startade Svenskt visarkiv och Sveriges Radio en insamling av handskrivna visböcker på Gotland. 2014 presenterades ett urval av dessa böcker på Musikverkets webbplats. Nu avslutas projektet med en sändning i P4 Sveriges Radio där Dan Lundberg och Karin Strand från Visarkivet medverkar.
Handskrivna visböcker är till det yttre vanliga anteckningsböcker där privatpersoner har skrivit ner och samlat vistexter. Traditionen att skriva visbok går tillbaka till 1500- och 1600-talens högreståndsmiljöer och spred sig till bredare folklager för att kulminera decennierna kring sekelskiftet 1900. Visarkivet har en stor mängd handskrivna visböcker i original och kopia.
Gotländska visböcker
Det visade sig att den gotländska delen av Visarkivets samling av visböcker var den minsta. Med den bakgrunden gick redaktionen för programmet Mimer i P2 Sveriges Radio ut med ett upprop 2009, i det populära P4 Gotland-programmet Maris Café. Gotlänningarna letade i sina gömmor, de lämnade in och lät kopiera. Det resulterade i att den gotländska samlingen nu är den största.
Ett urval av dessa böcker presenterade Visarkivet tillsammans med radioproducenten Eva Sjöstrand sommaren 2014. Presentationen finns att ta del av här.
Insamlingen avslutas i radio
Nu avrundas insamlingsprojektet där det började – i Maris Café i P4 Gotland som samtidigt firar tioårsjubileum. Avslutningen sänds fredag den 6 mars klockan 12. Medverkar gör Dan Lundberg och Karin Strand från Visarkivet som kommer att berätta om vad visböckerna säger oss.
I programmet framför sångerskan Marie Axelsson nya och gamla visor ackompanjerad av gitarristen Jan Ekedahl. På plats i radiohuset i Visby finns även flera visboksägare och Eva Sjöstrand.
Programmet börjar klockan 10 och leds av Mari Winarve.
Lyssna på programmet här.
Kommentarer