Lena Willemark och Elin Larsson. Foto: Eric Hammarström
Fullt fokus på genus
Från normkritik till den borttappade repertoaren. 10-11 maj samlades delar av musiklivet på jämställdhetskonferensen Musikliv i balans. Läs i kapp om vad som sades och följ Musikverkets fortsatta arbete för ett jämställt musikliv.
En specialskriven fanfar av Lena Willemark och Elin Larsson sparkade i gång Musikliv i balans i en fullsatt konsertsal på Musik- och teatermuseet i Stockholm. Därefter följde ett fullspäckat program med föreläsningar och panelsamtal om allt ifrån den manliga rockbandsmodellen till pedagogernas roll och ansvar för att skapa ett jämställt musikliv, med en hel del musik däremellan.
– Det blev tydligt att jämställdhetsfrågan inte är någon kvinnofråga, utan att både pojkar och flickor, män och kvinnor har allt att vinna på ett jämställt musikliv. På två dagar lyckades vi belysa genusfrågan ur flera olika perspektiv. Jag tror att många fick en aha-upplevelse av föreläsningarna och det kan vara skönt att se att vi är många som aktivt jobbar med jämställdhetsarbetet. Det var en hoppfull stämning med flera konkreta förslag på hur vi ska gå vidare, säger Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikverket.
#jämusik
Många följde och deltog också i konferensen via Twitter under hashtagen #jämusik. En av dem var operasopranen Malena Ernman.
Ta del av fler röster och Musikverkets liverapporterande här: 10 maj och 11 maj.
Goda nyheter för den som vill ta del av ännu mer från konferensen är att delar av den snart kommer att sändas i Sveriges Television. UR Samtiden var på plats och filmade och resultatet kommer även att kunna ses här på hemsidan.
En del av jämställdhetsuppdraget
Musikliv i balans arrangerades inom ramen för Musikverkets jämställdhetsuppdrag från regeringen. Arbetet för att skapa ett mer jämställt musikliv går nu vidare, bland annat genom tillkännagivandet av vilka projekt som ska få ta del av det jämställdhetsstöd som myndigheten har utlyst. Projekten presenteras onsdag den 16 maj klockan 13.
– En viktig uppgift för Musikverket blir att följa projekten och fungera som stöd och bollplank i deras jämställdhetsarbete. Vi kommer att agera spindeln i nätet och kunna koppla ihop personer som arbetar med likartade frågeställningar för ett så effektivt och långsiktigt resultat som möjligt, säger Ulrika Gunnarsson.
Jämställdhetsarbete på Musikverket
Blåslampan kommer även att riktas inåt, mot myndighetens egen verksamhet.
– En fråga vi ska titta på är huruvida vi själva fungerar som gatekeepers, portvakter, när det gäller att upprätthålla mansdominansen. Vi ska genomlysa verksamheten på alla ledder och bredder, till exempel gå igenom fördelningen av män och kvinnor på hemsidan och på de konserter och samtalsserier vi anordnar. Vi ska gå igenom vår egen utgivning av böcker och skivor och se över vilka som får ekonomiskt stöd från Musikplattformen.
Mer läsning om Musikliv i balans
Opera är religion och Birgitta helig, Gunilla Brodrej, Expressen
”Ta plats tjejer, snällt!”, Berit Nygren, Mitt i musiken
Det handlar inte bara om operasexism, mansrock och maestrokult. Jag vill se kvinnor vinna, Johanna Paulsson, DN
Dä ä ba å åk, Katarina Widell
Kommentarer