Sandra-Kolstad-Oyafestivalen-Foto-NRK-P3-Flickr-CC

Sandra-Kolstad-Oyafestivalen-Foto-NRK-P3-Flickr-CC 

Jämställdhet på export

Musikverkets jämställdhetsarbete har gett ringar på vattnet. Nu höjs röster i både Norge och Danmark för ett liknande uppdrag inom musikområdet.

Såväl den norska som den danska kulturministern har fått ta emot önskemål om en jämställdhetssatsning inom musiken. Förebilden är bland annat Musikverkets uppdrag från regeringen.

Kvotering på festivaler

I Norge är det en arbetsgrupp med namnet Balansekunst som har lämnat in ett förslag till den nytillträdda kulturministern Hadia Tajik om att inrätta ett jämställdhetsprojekt efter svensk modell. Gruppen vill att kulturdepartementet ska avsätta tio miljoner norska kronor på fyra år för satsningar på ökad jämställdhet inom musiken, hittills har de fått löfte om en miljon under 2013.

Balansekunst-gruppen vill bland annat att de musikfestivaler som får statligt stöd i Norge, däribland Øyafestivalen, ska tvingas ta ett större ansvar för en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga musiker bland annat genom kvotering. De vill även se fler kvinnor i maktposition i styrelser och organisationer inom musiklivet, enligt den norska musiktidningen Ballade.

Musikverket som förebild

Även grannlandet i söder sneglar mot Sverige. I Danmark är det den ideella föreningen Impra, som bygger på den svenska föregångaren, som har lyft frågan. På ett möte med den danska kulturministern Uffe Elbæk presenterades Musikverkets jämställdhetsarbete med samtalsserien Musikliv i balans och stöd till jämställdhetsprojekt tillsammans med ett förslag om en liknande satsning i Danmark.

– Än så länge har Sverige kommit steget längre i jämställdhetsarbetet inom musikområdet. Nu följer vi utvecklingen i grannländerna med spänning. Det är väldigt positivt om jämställdhetsarbetet här på hemmaplan kan leda till förändringar även på andra håll, säger Ulrika Gunnarsson, jämställdhetskoordinator på Musikplattformen.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.