Don Cherry. Foto: Paul G Deker

Don Cherry. Foto: Paul G Deker 

Don Cherry ges ut på nytt

1971–1972 spelade jazzmusikern Don Cherry in sin klassiska lp Organic Music Society.  40 år senare släpper Caprice Records skivan på nytt. Samtidigt reses ett gigantiskt tält utanför Moderna Museet. Hur hänger det hela ihop?

1963 är den amerikanske trumpetaren Don Cherry (1936–1995) på turné i Europa med bland andra Sonny Rollins. Det är en tid då jazzens gränser tänjs, för att inte rentav säga sprängs. Don Cherry är en av de unga jazzinnovatörerna, improvisation och ett nytt, fritt tänkande kring form är utmärkande för hans sätt att spela.

Don Cherry kommer till Stockholm

Efter en spelning i Köpenhamn går färden vidare norrut mot Stockholm, staden där Don Cherry så småningom kommer att bosätta sig. Det är där han träffar sin blivande fru, textilkonstnären Moki Cherry. De bildar familj och flyttar efter ett par år med barnen Neneh och Eagle-Eye till skånska Tågarp där de bosätter sig i bygdens gamla skola.

Sverige blir Don Cherrys hemland under senare delen av 1960-talet och början av 70-talet. En synnerligen kreativ period i hans musikliv.

– Don Cherry är en av de allra största inom modern jazz och han har betytt väldigt mycket för de musiker som hade möjlighet att få spela med honom, och så klart för alla hans lyssnare. Han plockade in influenser från hela världen i sin musik, särskilt under åren i Sverige. Han var orädd, öppen och blandade friskt. Det märks extra tydligt på Organic Music Society, säger Ulf Björkman på Caprice Records, en del av Musikverket och det skivbolag som nu ger ut skivan på nytt.

Efterlängtad nyrelease

Skivan, som släpptes 1973, är sedan länge slut hos leverantörerna och andrahandspriset på lp: n är i dag högt.

– Organic Music Society är den i särklass mest efterfrågade skivan ur vår tidigare utgivning. Vi får frågor från såväl samlande privatpersoner som utländska bolag som vill släppa den i andra länder. Vi tycker därför att det är hög tid att ge ut den på nytt.

De 13 låtarna ges nu för första gången ut på cd, samtidigt som de återigen pressas upp på dubbel-lp. Omslaget, målat av Moki Cherry, är detsamma som 1972, den ursprungliga inlagan har kompletterats med den svenske fotografen Gunnar Smolianskys bilder från tiden vid skivinspelningen samt en nyskriven text av den amerikanske musikjournalisten John Corbett.

Bucky Dome byggs på nytt

Tajmingen för återutgivningen kunde knappast vara bättre. Inte nog med att det är 40 år sedan Organic Music Society kom till, skivsläppet sammanfaller dessutom med invigningen av den återuppbyggda Bucky Dome på Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm.

Bucky Dome var ett kombinerat konst-, design-, arkitektur- och musikprojekt som intog trädgården utanför Moderna museet sommaren 1971. Ett kupolformat tält med inspiration från den amerikanske arkitekten Richard Buckminister ”Bucky” Fuller byggdes upp på gräsmattan. Familjen Cherry, Don, Moki, Neneh, Eagle-Eye, en katt och en hund, bosatte sig i det gamla fängelset på Skeppsholmen över sommaren för att delta i projektet. Moki Cherry inredde tältet med sina tyger och sin konst, Don Cherry tog i sin tur dit sina instrument och musikerkolleger för jamsessioner, konserter och pedagogiska program för stora och små.

– Bucky Dome var en konstnärlig och musikalisk experimentverkstad med Don Cherry som kapellmästare och musiklärare. Några av låtarna på Organic Music Society är inspelade i tältet, så det känns roligt att kunna fira skivsläppet på invigningen av den nya Bucky Dome. Det känns extra kul att Neneh och Eagle-Eye Cherry, som var med som barn, kommer att spela på releasen, säger Ulf Björkman.

Späckat program hela sommaren

Spelar gör även flera musiker som medverkar på skivan Organic Music Society, nu passande nog under namnet Organic Music BandSkivreleasen och invigningen går av stapeln torsdag den 17 maj. Bucky Dome har öppet till den 2 september med ett program späckat av musik, konst, arkitektur och design – precis som när det begav sig.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.