Jazzsångerskan Astrud Gilberto. Foto: Christer Landegren
Berättelser ur arkiven
Hos Svenskt visarkiv finns material som många inte känner till – från förbluffande aktuella medeltidsballader till svängiga dragspelsmelodier. Under våren 2019 lyfter vi fram en del av materialet och berättar mer om dess bakgrund och historia.
Alla föreläsningar hålls på Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm. Fri entré!
Familjeheder och våld i visor
Ingrid Åkesson, forskningsarkivarie vid Svenskt visarkiv, berättar om
sin forskning kring brännande dagsaktuella frågor i medeltidsballader. Kan de fortfarande sjungna berättelserna om våldtäkter och hederskontroll belysa dagens verklighet och vice versa?
Torsdag 24 januari kl 18–19
Att höra jazz genom skivomslag
Svenskt visarkivs gästforskare Mischa van Kan presenterar sin forskning om hur skivomslag mellan 1947 och 1960 förändrade idén om vad en jazzskiva är, och därmed också vad jazz är. Vad säger skivomslag om musiken som det innehåller?
Torsdag 14 februari kl 18–19
En botfärdig synderskas svanesång
Svenskt visarkivs biträdande chef Karin Strand berättar om kvinnliga brottslingar i skillingtryck. Hur rapporterade man om samhällets avvikare i äldre tiders visor? Och hur förhåller sig visan till verkligheten? Berättelserna leder till en mörk del av kvinnohistorien.
Torsdag 21 mars kl 18–19
Dragspelet – älskat och föraktat
Från syndaskrynkle till lyxackordeon – nu blir det dragspelsfest! Forskningsarkivarien Wictor Johansson visar delar av Svenskt visarkivs samlingar efter mer eller mindre kända dragspelare, och berättar om instrumentet som älskats av folket men föraktats av kultureliten.
Torsdag 11 april kl 18–19
Jazzfotografiet berättar
Svenskt visarkivs forskningsarkivarie Roger Bergner berättar och visar exempel på hur jazzfotografiet har utvecklats från ren dokumentation till ett självständigt konstnärligt uttryck. Perspektivet är svenskt med internationella jämförelser, utifrån Svenskt visarkivs omfattande fotosamlingar.
Torsdag 9 maj kl 18–19
Musik på Musik- och teaterbiblioteket
En kväll med Hugo Alfvén
Hugo Alfvén var mångbegåvad, inte bara inom musiken. Han var också en utmärkt bildkonstnär och kunde dessutom skriva på ett fängslande sätt. Skrivkonsten hade han stor användning av – har fick en strid ström av brev och fick ägna många stunder åt sin korrespondens.
Professor Gunnar Ternhag som forskat om tonsättaren Hugo Alfvén och hans verk kommer till biblioteket och berättar. Läsning ur Hugo Alfvéns brev blandas med klingande musik. Allt till ackompanjemang av pianist Martin Sturfält som har en mycket bred repertoar och en förkärlek för svensk musik från den senromantiska epoken.
Tid: 21 februari klockan 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Fri entré
Mathilda Orozco – Söderländskan i Norden
Vem var Mathilda Orozco? I Sverige fick hon smeknamnet ”Söderländskan i Norden” och lade det svenska litterära och musikaliska etablissemanget för sina fötter. Hennes musikaliska stil skiftar starkt och hon smälter samman många stilelement som är typiska för tiden, men innehåller också många som är unika, just för henne. Den 25 april kommer Anna Nyhlin (sång) och Bernt Malmros till Musik- och teaterbiblioteket för att framföra hennes musik.
Tid: 25 april klockan 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Fri entré
Birgit Nilsson i ord och bild – Värp först och kackla sen!
Estradören och författaren Mattias Enn kommer lagom till Birgit Nilssons 101-årsdag och bjuder livfullt på en berättelse om sopranens liv och karriär. Under 20 år brevväxlade Mattias med sin idol vilket ledde till en föreställning och boken Birgit Nilsson i ord och bild – Värp först och kackla sen!
Tid: 23 maj klockan 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Fri entré