En annan typ av minimalism, målningar av Piet Mondiran. Foto: Sabel/Flickr (CC)
Älskad och hatad minimalism
Fängslande och meditativt enligt vissa, tjatigt och enformigt enligt andra. Lena Nettelbladt, bibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket, tar dig med till minimalismens värld.
Har du också fängslats av musik som upprepar samma motiv om och om igen? Musik som nästan får dig i trans. Då kanske du också har fastnat för minimalismen – en musikstil som kan kännetecknas av upprepade rytmiska slingor. Musiken är ofta tonal men med ett begränsat tonomfång. Den har en enkel struktur eftersom kompositören använder få musikaliska element och rörelsemönster. Den saknar de stora kontrasterna med spänning och upplösning som annars är vanlig inom västerländsk konstmusik.
Meditative music
Bildkonsten var först med att använda begreppet minimalism för konst som använder så få utrycksmedel som möjligt. Från slutet av 1960-talet började termen användas även inom musiken. De första kompositörerna som kopplas till minimalism är fyra amerikaner som är nästan jämnåriga: La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich och Philip Glass, alla födda i mitten av 1930-talet. Wim Mertens, som själv kan sägas höra till de minimalistiska tonsättarna, kallar också musikstilen för acoustical art eller meditative music. Flera av tonsättarna som skriver minimalistisk musik har varit inspirerade av österländsk livåskådning och indisk och indonesisk konstmusik.
Populär – men inte hos kritiker
Musik med beteckningen minimalistisk har rönt stora publikframgångar men har inte haft högt anseende bland musikkritiker. Det är repetitiv musik som du antingen gillar eller hatar. Ett exempel är Michael Nymans musik till filmen Pianot från 1993, som många tyckte om medan andra starkt ogillade. Musiken kan uppfattas som tjatig och enformig. Nina Mattsson nämner i sin uppsats om Arvo Pärt ett tidigt minimalistiskt stycke och det är Johann Sebastian Bachs Preludium nr 1 ur Das wohltemperierte Klavier som i princip enbart består av åttondelsnoter.
Nutida minimalister
I Spotify-listan som vi har satt ihop hittar du ett urval med musik som kan kallas minimalistisk. Där hittar du förutom Philip Glass , Michael Nyman, Wim Mertens och Steve Reich tre nutida amerikanska minimalister. Mary Ellen Childs är född 1957 i USA och har den egna ensemblen CRASH. Meredith Monk, född 1942, är mest känd för sina röstexperiment, men är också filmare och koreograf. Rain Worthington, född 1949, är influerad av såväl World music som minimalism.
På listan finns också den svenska gruppen New Tide Orquesta som består av bandoneón, violin, elgitarr, piano, kontrabas och cello. Per Störby som också spelar bandoneón, skriver musiken som har inslag av minimalism. Pēteris Vasks, lettisk tonsättare född 1946 hör kanske inte direkt till minimalisterna, men hans sats för stråkkvartett Allegro energico kan höra hit.
Lyssna på minimalistisk musik
Du kan också lyssna till ett stycke med den finske dragspelaren Kimmo Pohjonen och Kronos Quartet och stycket Last Minute Jest av Kyle Bobby Dunn. Kyle Bobby Dunns stil kan kallas drone music med repetitiva långa tonkluster.
Hoppas att du gillar urvalet!
Fler kompositörer med minimalistisk stil
Morton Feldman, Pauline Oliveros, John Adams, Louis Andriessen, Gavin Bryars, Ludovico Einaudi, Brian Eno, Mike Oldfield, Yann Tiersen och i Sverige finns Ralph Lundsten, Leo Nilson och Anders Eliasson.
Källor och lästips
Finns att låna på Musik- och teaterbiblioteket.
- Danckwardt-Lilleström, L. – Minimalistiska drag hos svenska tonsättare, ensemble och rockgrupper 1961–75, 60-poängsuppsats, Stockholms universitet, 1995
- Engström, A. – Minimalism i svensk musik och svenskt musikliv, 60/80-poängsuppsats, Stockholms universitet, 1995
- Fink, R.W. – Repeating ourselves: American minimal music as cultural practice
- Mattsson, N. Arvo Pärt – minimalistiska stilelement, C-uppsats, Lunds universitet 2003
- Mertens, W. – American minimal music, 1983
- Potter, K.– Four musical minimalists: La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass, 2000
- Volgsten, U. – Ökenmusik: källor till Steve Reichs ’minimalism’, C-uppsats, Stockholms universitet, 1988
DVD
John Adams Doctor Atomic: opera in two acts
CD
Reich, Steve: Tehillim
Noter
/Lena Nettelbladt
Kommentarer