Jelena Jangfeldt spelar gitarr med en mikrofon framför sig.

Caprice Records återutger Jelena Jangfeldts debutalbum där hon tolkar romska romanser. 

Albumsläpp: Romska romanser

I slutet av 1800-talet dominerades Moskva av romsk musikkultur. Nu åter utger Caprice Records digitalt Jelena Jangfeldt-Jakubovitchs debutalbum Russian Songs and Gypsy Romances.

Caprice Records återutger nu digitalt Jelena Jangfeldt-Jakubovitchs debutalbum från 1981. Hon var måhända en debutant på skiva, men hade redan under de får år hon bott i Sverige gjort sig känd som en musiker av rang. Dessutom hade hon en karriär som skådespelerska i Ryssland bakom sig.

Romska romanser

På det här albumet presenteras den musik som legat Jelena Jangfeldt-Jakubovitch varmast om hjärtat. Sångerna framförs på ryska, med undantag för tre av dem som fått svensk text av Bengt Jangfeldt. Av de ryska visorna är flera tonsatta dikter av Rysslands främsta poeter: Boris Pasternak, Bulat Okudzjava och Fjodor Tiuttjev. De romska romanserna bygger antingen på ryska folkvisor eller på romska dikter skrivna av ryska poeter.

Den romska musiken i Ryssland har en mycket stark tradition. Så länge livegenskapen existerade var många romer knutna till godsen, men det innebar inte nödvändigtvis att de inte kunde utöva sin musikkultur. Sångerna ackompanjerades ofta av fiol och en mollstämd sjusträngad gitarr. Sången präglas av ett lidelsefullt uttryck, men repertoaren bestod till största delen av ryska folkvisor sjungna på ryska.

Dominerade i Moskva

Alexander II upphävde livegenskapen 1861, och många romer flyttade till Moskva, som under följande årtionden blev ett centrum för den romska musiken. Det var inte bara den stora publiken som fascinerades av musiken, utan också poeterna. Det skapades nämligen en helt ny poetisk genre under inflytande av den romska musiken – dikter av romsk romanstyp. Poeterna skrev själva dikter på romska teman.

Under 1870- och 80-talen befann sig Moskva i något som bara kan beskrivas som ett rus efter romsk kultur, och enligt samtida vittnen dominerade den romska musiken vid denna tid över all annan musik, inklusive den italienska operan. Det är något av den här entusiasmen som musiken på detta album vill bidra till att förmedla.

Inspelningen gjordes i Sveriges Radios Studio 2 i Stockholm, 27–31 oktober och 3 november 1980.

Läs mer om Russian Songs and Gypsy Romances.
Lyssna på Russian Songs and Gypsy RomancesSpotify, Deezer eller köp i iTunes.