Mount Everest

1979 års Jazz i Sverige vanns av gruppen Mount Everest som bildades i Göteborg 1970. Från början var målsättningen att ställa samtida klanger och rytmer mot en botten av Charlie Parkers och John Coltranes musik. Detta framgick t.ex. av gruppens Philips-LP från 1972. Under en senare period kom Mount Everest att alltmer utvecklas mot en ren improvisationsmusik med stor frihet för de enskilda instrumenten samtidigt som gruppen krymptes från kvintett till trio (tenorsaxofon, bas och trummor). Den sättningen finns dokumenterad på LP:n ”Waves from Albert Ayler”, utgiven på göteborgsmusikernas eget skivmärke LIM 1975.


1979 års upplaga av Mount Everest utökades till kvartettformat då piano åter inlemmades i gruppen. Det medförde också en bredare klangmatta i botten samt en målmedveten åtstramning och koncentration av de musikaliska uttrycksmedlen. Repertoaren bestod uteslutande av originalkompositioner av gruppens medlemmar. Gruppen bestod av:
Gilbert Holmström, saxofoner och flöjt, ledde egna grupper sedan början av 1960-talet, och skivdebuterade 1965 med ”Utan misstankar”. Han hade spelat med och studerat för bl.a. Anthony Braxton och Lee Konitz. Initiativtagare till gruppen Mount Everest.

Matz Nilsson, kontrabas och Fenderbas, började ursprungligen som rockmusiker. Han hade tidigare samarbetat med den polske altsaxofonisten Zbigniew Namylowski, jazzrockgruppen Hawk on Flight, och artister som Don Cherry och Janne Schaffer.

Ronny Johansson, piano, har klassisk bakgrund i förening med en omfattande jazzerfarenhet, även som ackompanjatör åt amerikanska musiker på Sverigebesök, bl.a. Warne Marsh och Eric Dolphy. Han bildade 1995 Ronny Johansson Trio tillsammans med Yasuhito Mori och Raymond Karlsson, som fortfarande verkar.

Anders Kjellberg, trummor och slagverk, spelade tidigare med Nordjazzgruppen ´75 och Zbigniew Namylowski, samt tillsammans med Matz Nilsson i bl.a. Soffgruppen och Änglaspel. Han har senare samarbetat med andra stora artister, som Lars Jansson, Bobo Stenson, Rigmor Gustafsson, och Monica Zetterlund.

Tekniker: Jan Erik Kongshaug
Producent: Mount Everest
Grafisk form: Tord Lager & Gilbert Holmström

Inspelat på Studio Bohus i Kungälv, 22–24 september 1978

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   Homebound Musik: Gilbert Holmström
   7'00

  • 2.
   Morning Beauty Musik: Ronny Johansson
   6'55

  • 3.
   Nykter och glad Musik: Matz Nilsson
   6'35

  • 4.
   African Daybreak Musik: Gilbert Holmström
   6'15

  • 5.
   Monte Misto Musik: Ronny Johansson
   7'10

  • 6.
   Juan-les-Pins Musik: Ronny Johansson
   7'35

 • Total speltid
Digital // CAP 21845 // Jazz i Sverige // Jazz // Releasedatum: 5 mars, 2015