Björn Alkes Kvartett

Hösten 1971 började ett samarbete mellan Rikskonserter och Orkesterjournalen där jazzpubliken genom årliga omröstningar fick tillfälle att påverka vilken i Sverige verksam jazzsolist eller jazzgrupp som skulle få tillfälle att ge ut sin debut-LP på skivmärket Caprice. Utmärkelsen fick namnet Jazz i Sverige.  Hösten 1973 vann Björn Alkes kvartett utmärkelsen och fick ge ut sin skiva 1974 på Caprice (Riks LP 72).

Björn Alke (1938-2000) spelade kontrabas och ledde kvartetten som var en mångsidig och aktiv jazzgrupp som spelade vid konserter, festivaler och på jazzklubbar. Gruppen gjorde också en turné på olika barndaghem och skolor runt om i Sverige.

Björn Alke började spela kontrabas i mitten av 1950-talet i Sundsvall, helt självlärd då han egentligen studerade violin. Trots att han på 60-talet påbörjade studier på Kungl. Musikhögskolan för att bli violinsolist, var det jazzen – och kontrabasen – som till slut tog överhanden. Hans inträde på den svenska jazzscenen sammanföll med att kontrabasens roll i musiken på allvar hade börjat förändras. Den var inte längre bara ett kompande stöd för blåsare och pianister, utan en likvärdig röst i instrumentkören. Detta passade Alke utmärkt och han blev något av en sensation: en kraftfull, sinnrik och hårdsvängande ackompanjatör och en lekfull, djärv och fantasirik solist.

Björn Alkes kvartett, som grundades 1973, spelade redan från början en mycket personlig musik: intim, väl sammanhållen och svängig kammarjazz baserad på en repertoar som till stor del skrevs av musikerna själva. Gruppen framträdde på konserter, klubbar, i festivalsammanhang runt om i landet och rönte stor uppskattning från både press och publik.

Denna Jazz i Sverige-skiva från 1974,  resultatet av en omröstning  som Björn Alkes kvartett vann med stor majoritet, ger en utmärkt bild av gruppens musik, dess olika personligheter och deras sätt att arbeta.

Björn Alke: kontrabas, violin
Gunnar Bergsten: sopranino- och barytonsaxofon, flöjt
Fredrik Norén: slagverk
Göran Strandberg: piano, elpiano
Producent för skivan var Lars Westin.

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   Klagosång till Bertil Zachrisson Musik: Björn Alke
   1'10

  • 2.
   Blues för Ann-Katrin Musik: Börje Fredriksson
   5'33

  • 3.
   Nepal Musik: Gunnar Bergsten
   8'58

  • 4.
   Elegie Musik: Göran Strandberg
   2'54

  • 5.
   Kitten on the Keys Musik: Zez Confrey
   0'59

  • 6.
   Intakt Musik: Göran Strandberg
   7'17

  • 7.
   Wienerkorven Musik: Björn Alke
   0'53

  • 8.
   Gun Musik: Björn Alke
   6'34

  • 9.
   Kommunisten Musik: Gunnar Bergsten
   5'15

 • Total speltid 56'00
Digital // CAP 21841 // Jazz i Sverige // Jazz // Releasedatum: 5 mars, 2015