Birka

Birka var en jazzkvartett som bildades i Stockholm 1976 av trumslagaren Rune Carlsson. Namnet kom sig naturligt av att tre av fyra medlemmar hade studerat tillsammans på Bikragårdens folkhögskola i Stockholm. Birka var en grupp med klar personlig jazzprofil, som i stor utsträckning arbetade med eget musikaliskt material.


Rune Carlsson (1940-2013), hade redan vid skivans tillkomst en lång karriär bakom sig. Han var bland annat hustrumslagare på Gyllene Cirkeln – jazzens hemvist i 60-talets Stockholm, han hade spelat med Coleman Hawkins och varit medlem i Bill Evans trio, och senare även haft en egen trio med pianisten Bob Stenson och basisten Palle Danielsson. Andra samarbeten inkluderade Eje Thelin, Wayne Shorter, Jean-Luc Ponty och Red Mitchell.

Nisse Sandström, tenorsaxofon, född i Katrineholm 1942, hade tidigare spelat med åtskilliga amerikanska gäster som Clark Terry och Dexter Gordon. Han har medverkat i många grupper, bl.a. Red Michells Communications och Egil Johansens Jazz Inc. Nisse har sina rötter i bebop-stilen, en trygg grund att vidareutvecklas ifrån.

Kontrabasisten Bronislaw Suchanek föddes 1948 i Bielsko-Biala, Polen. Han har en utbildning vid musikhögskola och har samarbetat med några av de ledande polska jazzmusikerna, och spelat i polska radions jazzorkester. Han har också samarbetat med bl.a. Don Cherry och Art Farmer. Av låtarna på albumet har han skrivit Song for Bass, Duo, Longing och Sketch in Blue.

Gitarristen Anders Karlén, född i Stockholm 1956, var yngst i Birka och vid inspelningen omnämnd som ett stort löfte inom svensk jazz. Han har skrivit tre av låtarna på albumet: Björksav, Anders vals och Backflyt.
Birka vann Orkester Journalens och Tonfallets jazzomröstning 1978, ”Jazz i Sverige”.

Tenorsaxofon: Nisse Sandström
Gitarr: Anders Karlén
Kontrabas: Bronislaw Suchanek
Trummor: Rune Carlsson

Tekniker: Nils Edström
Producent: Suzanne Öhman
Omslag: Hans Viksten

Inspelat i Fridegårdsgymnasiets aula i Bålsta, mars-april 1978

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   Björksav Musik: Anders Karlén
   7'41

  • 2.
   So Many Things Musik: Bernt Rosengren
   4'48

  • 3.
   Anders vals Musik: Anders Karlén
   7'00

  • 4.
   Song for Bass Musik: Bronislaw Suchanek
   5'45

  • 5.
   Backflyt Musik: Anders Karlén
   5'19

  • 6.
   Duo Musik: Bronislaw Suchanek/Rune Carlsson
   3'53

  • 7.
   Longing Musik: Bronislaw Suchanek
   3'45

  • 8.
   Sketch in Blue Musik: Bronislaw Suchanek
   12'05

 • Total speltid
Digital // CAP 21844 // Jazz i Sverige // Jazz // Releasedatum: 5 mars, 2015