Bredda repertoaren inför årets kräftskivor. (Foto: CC)
Vad säger svenska folket när dom får en sup?
Slå dina vänner med häpnad – riv av en snapsschlager på kräftskivan eller briljera med dryckesvisans historia. Musik- och teaterbiblioteket gör dig redo för festen!
För vissa är snapsvisan en lika självklar del av kräftskivan som själva kräftan. Men vad kommer den starka traditionen från? Musik- och teaterbiblioteket har en bred samling av snapsrelaterat material. Lär dig mer om vistraditionen och bredda din repertoar inför säsongens festligheter.
Här kan du själv söka i bibliotekets katalog efter noter, texter och litteratur om till exempel snapsvisor, kräftvisor eller dryckesseder.
Kolla också in Svenskt visarkivs Vis- och låtregister där det finns mer material om dryckesvisor.
En stark tradition
Traditionen av dryckesvisor går långt tillbaka i tiden och håller i sig än i dag. Här kommer några lästips för dig som vill lära dig mer om den:
Christina Mattsons Från Helan till lilla Manasse. Den svenska snapsvisans historia (2002) finns att låna i Musik- och teaterbiblioteket.
Vad säger svenska folket när dom får en sup? – Jo, jag tackar. En studie i 1900-talets supvisetradition från 1974.
Bredda repertoaren
Har du tröttnat på Helan går? Hos Musik- och teaterbiblioteket finns mängder av texter och noter till snapsvisor. Nu finns ingen ursäkt att sitta tyst på kräftkalaset!
Visor kring bordet samlade av Göran Rygert (1993)
Överstens snapsvisor i smakfull blandning, utgiven av Svenskt militärhistoriskt bibliotek.
Snapsschlagerfestivalen : nya snapsvänliga texter till kända schlagermelodier (2005) av Hans ”Lelle” Printer.
Stora snapsviseboken, visor samlade av Mirja Lausson
Spola kröken
Även de som tackar nej till nubben har anledning att ta ton. Kolla in Nykterhetsfolkets sångbok från 1937, utgiven av Nationaltemplarorden och Godtemplarorden.