Modellen av Drottningholms slottsteaters scenmaskineri finns i Musik- och teaterbiblioteket fram till årsskiftet.

Modellen av Drottningholms slottsteaters scenmaskineri finns i Musik- och teaterbiblioteket fram till årsskiftet. 

Unik scenmodell på Musik- och teaterbiblioteket

Drottnings slottsteater är världskänd för sitt fungerande scenmaskineri i original från 1700-talet. Nu står en detaljerad modell av operan med dess tekniska scenkonstruktion färdig att beskåda på Musik- och teaterbiblioteket.

På 70-talet påbörjades ett projekt som skulle visa sig pågå till och från i 40 år – en exakt modell av Drottningholmsteaterns scenmaskineri i skala 1:10. I samband med att teatern firar 250 år kan modellen nu beskådas i Musik- och teaterbiblioteket, även om den inte är helt klar.

Sven Ahl, tidigare chef för Operans dekorationsateljé och Ulf Hedberg, tidigare verkstadschef på operan började bygget med syfte att återge scenmaskineriet som en dokumentation av den snillrika tekniska konstruktionen. Varje del är mätt på plats för att vara så skalenlig som möjligt. Och det är inte bara det visuella som är realistiskt, även funktionerna finns i modellen.

Världskänt maskineri

Nuvarande Drottningholms slottsteater invigdes i samband med kronprinsen Gustav och Sofia Magdalenas bröllop 1766. Då spelades tragedibaletten Psyché, komedin Le philosophe sans le savoir och Tom Jones, en så kallad opera buffa (komisk opera).

Då var det Sveriges största teater med en scen och scenmaskineri i internationell klass. I dag är teatern unik i världen, eftersom det är den enda bevarade teater med ett fungerande scenmaskineri i original från 1700-talet.

Upplev Drottningholm på biblioteket

Modellen står fram till årsskiftet i Musik- och teaterbiblioteket på Torsgatan 19 i Stockholm. I anslutning till scenmodellen finns en utställning om invigningsföreställningarna 1766. Där visas bland annat originalnoter och förlagor till Psyché och skisser och fotografier från teaterns scenmaskineri. Vid modellen kan du även lyssna på musik med anknytning till teatern, från Caprice Records.

Biblioteket är öppet:
Tisdagar 12–17
Onsdagar 12–16
Torsdagar 12–19
Fredagar 12–16