Tarabband. Foto: Sherwynd Rylan Kessler

Tarabband. Foto: Sherwynd Rylan Kessler 

Tarabband på festival i Tunisien

Världsmusikgruppen Tarabband framträder tillsammans med tunisiska musiker på en konsert under International Festival of Sousse. Konserten är ett samarbetsprojekt som fått stöd av Musikverket.

Tarabband spelar svensk världsmusik, där sångerskan Nadin Al Khalidi sjunger på arabiska och musiken hämtar sin inspiration från arabisk och persisk musik, latinmusik, flamencomusik, jazz och svensk folkmusik. Nadin har tidigare bland annat tagit emot pris som Årets Traditionsbärare, varit konferencier för Folk- och världsmusikgalan samt suttit med i Musikverkets konstnärliga råd.

Musikaliskt samarbete

Tarabband har blivit inbjudna till ett musikaliskt samarbete och kulturellt utbyte med tre tunisiska musiker inom klassisk arabisk musik, Kais Hassen, Mehdi Tfifha och Yassin Ben Miloud. Tillsammans ska de genomföra en gemensam konsert den 14 augusti under International Festival of Sousse, som är en kulturfestival som pågår under sex veckor.

Projektet är ett samarbetsprojekt med stöd från Musikverket. Tarabband har tidigare fått stöd för internationellt samarbete från Musikverket, och har turnerat kontinuerligt och uppträtt på internationella folk- och världsmusikscener i bland annat Etiopien och Tanzania.

Projektet blir radiodokumentär

Projektet kommer att dokumenteras som en radiodokumentär av Sveriges Radios reporter Johanna Olofsson. Bandet ska även anlita lokala fotografer som tillsammans kommer att skapa en resedokumentär med inslag från det musikaliska mötet och repetitionerna med de lokala och internationella artisterna under projektet.

Fakta om projektet

Projektnamn: Tarabband & Sousse Arabic Strings
Projektägare: Nadin Al Khalidi
Projektstöd från Musikverket: 222 349 kronor i ansökningsomgång 2016:1