Den tyska elektronikaartisten Byetone gästar Art’s Birthday Party 2013. Foto: Giselle Galvao

Den tyska elektronikaartisten Byetone gästar Art’s Birthday Party 2013. Foto: Giselle Galvao 

Art’s Birthday Party 2013

Över 20 akter på fem scener. Lördag den 12 januari firades konstens födelsedag med Art’s Birthday Party, Sveriges största festival för ljudkonst och elektronmusik.

Allt började den 17 januari för en miljon år sedan. Någon tappade av misstag en svamp i en hink med vatten, och i och med det föddes konsten – åtminstone om man får tro den amerikanska fluxus-konstnären Robert Filliou.

EMS bjuder in till kalas

Elektronmusikstudion, EMS, som är en del av Musikverket, tar i alla fall tillfället i akt att fira och bjuder årligen in till landets främsta festival för ljudkonst och elektronmusik tillsammans med Sveriges Radio P2 och Södra Teatern i Stockholm.

Från colombiansk vokalelektronika till aggressiva rytmer från Michigan. I år gästades Art’s Birthday Party av extra många internationella artister, bland andra Laurel Halo och JG Thirlwell från USA, Jelena Glazova från Lettland, Exotikdot från Colombia och Byetone från Tyskland.

Programmet bjöd även på en associativ resa genom Skaraborgs län i form av ett nyskrivet hörspel om bokstaven R, signerat komponisten Ida Lundén och ljudkonstnären och poeten Pär Thörn.

Flera av akterna parade sin ljudkonst med visuella upplevelser, besökarna fick bland annat se en vägg av målande synthar, olika typer av videokonst, tät rök, kompakt mörker och intensivt ljus.

Lyssna och titta i efterhand

Lyssna på en del av kalaset och se några av konserterna på Sveriges Radios webb.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.