Scenkonstfestivalen Scensommar 1982

På bilden: La Tartana Parad, Jordcirkus, Taller de Colombia 

Panelsamtal om Scenkonstfestivalen Scensommar 1982 

Den 26 januari bjuder vi in till en kväll om den stora scenkonstfestivalen Scensommar 1982. Möt några av de medverkande från festivalen och material ur Musik- och teaterbibliotekets samlingar under ett samtal som leds av teatervetaren Rikard Hoogland, Stockholms universitet. Panelsamtalet är ett samarrangemang mellan biblioteket och Musik- och teatersamlingarnas vänner.

Tid: 26 januari klockan 17.30
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Tegeluddsvägen 100, Stockholm
Fri entré, max 55 besökare

Sommaren 1982 skedde i Stockholm och Göteborg en av de största scenkonstfestivalerna i Sverige någonsin med över 90 föreställningar med en mängd internationella gästspel. Det var gräddan av den tidens mest omtalade grupper som Comuna Baires, Living Theatre, Billedstofteatern, Gardzienice, Roy Hart Theatre m.fl. Scensommarfestivalen var en efterlängtad vitalitetschock anordnad av tre fria grupper Teater 9, Teater Schahrazad och Jordcirkus, vars arkiv ingår i bibliotekets samlingar. Festivalen återkom även 1985 då med USA som tema. Scensommarfestivalerna var ett betydelsefullt steg i Sverige för internationaliseringen av scenkonsten.

Hur var det möjligt? Hur lyckades man finansiera den? Vilka var i publiken? Vi får under ett panelsamtal möta några av de som lyckades organisera festivalen som både fyllde salongerna och tidningarnas kultursidor. Var du där, har du hört rykten om festivalen eller är du bara nyfiken? Varmt välkommen!

Medverkande bl.a. Wilhelm Carlsson, Stefan Johansson, Chris Torch, Annika Levin, Peter Böök, Maria Ericson och Claes Karlsson. Samtalsledare Rikard Hoogland, teatervetare.