Svartvitt fotoporträtt av Emil Sjögren

Emil Sjögren var en av våra stora romantiska kompositörer. Nu släpper Caprice Records en digital samling med hans musik. 

En stor romantisk tonsättare

I år är det hundra år sedan Sverige förlorade en av sina stora musikpersonligheter – Emil Sjögren. Det vill Caprice Records markera med en stor digital samling av hans musik.

Emil Sjögren har trots sin falnande status under 1900-talet kommit att betraktas som en av de riktigt stora romantiska tonsättarna i Sveriges historia. Han är speciellt känd för sin stora produktion av kammarmusik, som rikligt illustrerar hans enorma talang och många inspirationer.

I 1880-talets Sveriges är det moderna är på väg in och den gamla borgerliga idealistiska romantiken är på väg ut. August Strindberg, Viktor Lennstrand, Gustaf af Geijerstam hånade traditionen, kristendomen och familjen – de ville ”föra in den hårda verkligheten i konsten och sätta problemen under debatt”.

Dessa socialistiska röster uppfattades av det oscarianska Sverige som kulturens dödgrävare, där både kulturpersonligheter och vanliga medborgare fortfarande talade om konsten och musiken som ”sedelärarinna och den kristna trons tjänarinna”. Det moderna förhållningssättet var inget för Emil Sjögren som var företrädare för det gamla sättet att tänka och leva.

Läs mer om samlingen
Lyssna på Spotify, Deezer eller köpt i iTunes
Läs mer om Emil Sjögren i Musik- och teaterbloggen