Don Cherry & Bernt Rosengren. Foto: Christer Landergren

Don Cherry & Bernt Rosengren. Foto: Christer Landergren 

En kväll om Don Cherry – jazzens förnyare

Den amerikanska jazzartisten Don Cherry kom att utveckla synen på jazz genom sitt möte med den svenska musikscenen. Caprice Records och Svenskt visarkiv arrangerar nu, i samarbete med ABF Stockholm, en temakväll om Don Cherry.

Trumpetaren Don Cherry (1936–1995) född i Oklahoma City i USA, kom till Sverige i mitten av 1960-talet. I mötet med den svenska musikscenen kom han att bidra till att förändra och utveckla begreppet jazz mot en friare musik och i förlängningen till det som i dag kallas för ”världsmusik”.

Samarbetade med musiker

I Stockholm fanns ett antal musiker som tog starka intryck av Don Cherrys idéer kring improvisation. Platsen för detta var ABF-huset på Sveavägen, där Cherry ordnade studiecirklar i slutet av 60-talet.

Detta och Cherrys tid i Sverige är ämnet för en temakväll som Caprice Records och Svenskt visarkiv nu anordnar tillsammans med ABF.

Paneldiskussion

Under kvällen blir det paneldiskussion med inbjudna personer varav flera var med under Don Cherrys tid i Sverige. Samtalsledare och moderator är Magnus Nygren, musikskribent i Svenska Dagbladet och författare till en kommande bok om Don Cherry.

Övriga deltagare i panelen: Tonie Roos (konstnär), Eagle-Eye Cherry (musiker och familjemedlem), Bengt Berger (musiker), Jan Bruér (jazzforskare och producent), Thomas Millroth (musikkritiker), Steve Roney (arrangör) och Lennart Åberg (musiker).

Kvällen äger rum torsdagen den 25 september med start klockan 18.00 på ABF-huset i Stockholm. Läs mer på ABF:s webbplats.

Caprice Records har tidigare gett ut albumen Organic Music Society (återutgivning) och Live in Stockholm med Don Cherry. Läs mer om dem här och här.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.