Caprice records återutger Per-Olof Johnssons och Per-Olof Hedlunds soloalbum.

Caprice records återutger Per-Olof Johnssons och Per-Olof Hedlunds soloalbum. 

Dubbelt upp av svensk gitarr hos Caprice

Svensk gitarr och svensk gitarr. Vi uppmärksammar två svenska banbrytande gitarrister när Caprice records återutger deras soloalbum digitalt. Passande nog är de också varandras namne!

Caprice uppmärksammar två pionjärer inom den klassiska gitarrmusiken i Sverige – Per-Olof Johnson och Per-Olof Hedlund – genom digital återutgivning av deras respektive soloalbum, bägge från 1980-talets början.

De två gitarristerna har verkat både som musiker och pedagoger och har haft stor betydelse för utvecklingen av svensk gitarrmusik. De har även spelat en stor roll för nästa generations gitarrister – Johnson bland annat genom sin verksamhet på Malmö musikhögskola och vid musikonservatoriet i Köpenhamn, Hedlund under mer än trettio år vid Faluns musikkonservatorium.

Särklass i Norden

Efter solistexamen i Wien 1957 började Per-Olof Johnson ge solokonserter i Sverige, där han redan vid debuten fick den stränge musikkritikern Sten Broman att utnämna honom till en gitarrist som ”står i särklass i Norden”. Lovorden har följt honom sedan dess, också internationellt. 1975 blev Johnson invald i Kungl. Musikaliska Akademien.

Johnsons intresse för barock- och renässansmusik ledde till utvecklandet av altgitarren, som på hans initiativ byggdes av Georg Bolin. Johnson spelar svensk gitarrmusik på sitt album, framförd på både prim- och altgitarr.

Teknik och känsla

Per-Olof Hedlund har en bakgrund som orkestermusiker. Han var utbildad violinist, men övergav fiolen för gitarren. Erfarenheter från ensemblespel och körsång har kommit att prägla hans syn på gitarrspel, där han betonat vikten av ett sammanhållet legatospel.

På sitt album framför Hedlund bland annat flera svenska koraler i egna arrangemang, där han överfört ett ”koralmässigt” spel för gitarren. En teknisk briljans står inte i vägen för det som betyder mest för gitarristen Hedlund – att beröra!

Per-Olof Johnsons album på Spotify
Per-Olof Hedlunds album på Spotify