I år skulle Karl-Birger Blomdahl ha fyllt 100 år. Caprice Records firar med att släppa ett samlingsalbum.

I år skulle Karl-Birger Blomdahl ha fyllt 100 år. Caprice Records firar med att släppa ett samlingsalbum. 

Caprice firar Blomdahl 100 år

Han hade en sällsynt position i svenskt kulturliv och skrev rymdopera, balett, filmmusik och mycket mer. I år skulle Karl-Birger Blomdahl fyllt 100 år – Caprice Records ger ut ett jubileumsalbum.

I år är det 100 år sedan den banbrytande musikern Karl-Birger Blomdahl föddes. Caprice Records firar honom genom att släppa en digital samling med några av hans mest berömda verk, men även tidigare outgivet material.

Unik position i kulturlivet

Blomdahl är ett av de absolut största namnen inom svensk modernism tack vare hans orädda, nyskapande och publikvänliga musik. Han var också medgrundare till Måndagsgruppen, en lös sammanslutning av kompositörer och musiker som verkade för att öka allmänhetens förståelse för modernismens ideal.

Genom sitt engagemang som debattör, professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och arbete som musikchef vid Sveriges Radio skapade Karl-Birger Blomdahl sig en unik position i svenska kultursektorn. På så vis fick han en inte sällan kontroversiell möjlighet att påverka musiklivet.

Rymdopera, filmmusik och baletter

Mest känd är han nog för musiken till rymdoperan Aniara 1969 som han själv beskrev som ”en revy om människan i tid och rum” med människornas påverkan på miljön och på varandra som tema. Operan blev en stor succé med sin blandning av tolvtonskomposition, jazz och elektroakustisk musik.

Blomdahl skrev även bland annat konserter, baletter, kammarmusik, filmmusik. Hans musik blev till genom vitt skilda inspirationskällor – det berömda orkesterverket Forma ferritonans (1961) skrevs till exempel till invigningen av SSAB Oxelösunds nya järnverk, medan Danssvit nr 1 (1948) kom till som musik till en filmsekvens med koreografen Birgit Åkessons solodans Fruktbarhet.

Aldrig utgiven musik

På denna samling återfinns också en inspelning som aldrig tidigare getts ut – Blomdahls Stråktrio från 1945, framförd av Nya Berwaldtrion i en inspelning från 1981.

Medverkar på albumet gör bland andra Bernt Lysell, Nya Berwaldtrion, Erik Saedén, Kroumata, Sixten Ehrling, Margareta Hallin, Stig Westerberg och Karl-Birger Blomdahl.

Här hittar du Karl-Birger Blomdahl: 100 Year Anniversary CollectionSpotify och iTunes.