Klara Lewis uppträder på Art's Birthday Party, både i radio och på Södra Teatern i Stockholm. Foto: Hampus Högberg

Klara Lewis uppträder på Art's Birthday Party, både i radio och på Södra Teatern i Stockholm. Foto: Hampus Högberg 

Art’s Birthday Party med EMS-artisten Klara Lewis

Den 24 januari är det dags för årets Art’s Birthday Party på Södra Teatern i Stockholm. Uppladdningen börjar redan denna vecka med en radiosändning i P2 Sveriges Radio där svenska artisten Klara Lewis uppträder.

Konstens födelsedag inträffade den 17 januari för över en miljon år sedan. Då tappade någon av misstag en svamp i en hink med vatten och i och med det föddes konsten. Åtminstone om vi får tro fluxus-konstnären Robert Filliou.

Art’s Birthday Party har sedan tio år tillbaka firat denna händelse med att presentera experimentell och elektronisk musik under en helkväll. Festivalen är ett samarbete mellan Elektronmusikstudion, P2 Sveriges Radio och Södra Teatern.

Konsten firas i P2

Firandet startar redan denna vecka då P2 Sveriges Radio uppmärksammar det europeiska firandet av konstens födelsedag.

Det sker i form av en samsändning mellan flera europeiska public service-bolag där elektronisk musik och ljudkonst är i fokus. Den svenska artisten Klara Lewis spelar live i studion i Stockholm, vilket är Sveriges Radios bidrag till det europeiska firandet. Under sändningen medverkar även EMS studiochef Mats Lindström.

Klara Lewis bygger sin musik på field recordings, det vill säga egeninspelade ljud som blir elektroniska rekonstruktioner av ljudande materia. Musiken präglas av mystik, atmosfär, rytmer, ljus och mörker.

Klara Lewis är också, tillsammans med Åke Parmerud, Diane Landry och Ola Marklund, de artister som EMS presenterar under Art’s Birthday Party på Södra Teatern.

En kväll fullmatad med elektronisk musik

Åke Parmerud har arbetat med elektronisk musik och instrumentalmusik sedan slutet av 1970-talet. På festivalen kommer han att uruppföra verket Transmissions II som är en specialbeställning av P2.

Kanadensiska artisten Diane Landry uppträder med föreställningen The Cod där olika objekt placeras på två skivspelare och belyses.

Konstnären Ola Marklund och kompositören Jon Rekdal visar de tre ljudinstallationer Midi Pipe Organ, The Musical Chair och Melody Table i Södra Teaterns festvåning.

Andra artister som uppträder på Art’s Birthday Party är den brittiska duon Emptyset, New York-baserade Aurora Halal, österrikiska Elektro Guzzi, Nikka & Alba G. Corral från Barcelona och de svenska akterna D.Å.R.F.D.H.S, Totenpaahle och Death and Vanilla.

Mer info om festivalen och fullständigt program på P2 Sveriges Radios webbplats.

Tid och plats

Art’s Birthday Party äger rum på Södra Teatern i Stockholm den 24 januari, fri entré och åldersgräns 20 år.

Festivalen sänds även live i P2 Sveriges Radio med start kl 21.00.

Samsändningen från det europeiska firandet kan höras i P2 den 16 januari med start kl 21.30.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.