" "

 

Albumsläpp: Svensk flöjt

Den elfte utgåvan i Caprice Records serie om svensk klassisk musik är fylld av en instrumenttyp som har haft en särställning i både Sveriges och omvärldens musikhistoria.

Flöjten har följt människan i någon form nästan lika länge som vi har ägnat oss åt musik överhuvudtaget. I Sverige har olika typer av flöjter nästan dominerat folkmusiken fram tills att violinen kom till våra breddgrader, vilket märks på den enorma variation av lokala utformningar med olika register som uppkommit genom historien.

Detta digitala samlingsalbum med 40 spår belyser mångfalden i olika typer av både instrument, spelsätt och genrer som flöjten representerar i Sverige. Här finns allt från den välbekanta tvärflöjten och blockflöjter i alla storlekar, till den primitiva men sagolika sälgpipan och den mörkt och strävt klingande härjedalspipan.

Musiken på dessa inspelningar framförs av flera av Sveriges främsta flöjtister, som Ale Möller, Tobias Carron, Göran Månsson, Gunilla von Bahr och Maria Bania, samt Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester ledda av Osmo Vänskä och Leif Segerstam.

Läs mer om The Swedish Flute
Alla delar i serien Swedish Classical Music
Lyssna på The Swedish Flute på Spotify eller köp i iTunes