Anna Lundberg som väpnaren Sven i Kejsarens nya kläder. Porträtterad av fotografen Rosalie Sjöman. 

Ett passande jobb för en kvinna

Den svenska fotografins historia inleds runt 1840 då några driftiga entusiaster introducerar daguerrotypin, en fotografisk metod som hade presenterats i Paris drygt ett år tidigare. Daguerrotypin var en exklusiv teknik som under 1850-talet successivt ersätts av andra metoder. Under 1860-talet förenklas framställningssätten ytterligare och fotografin blir tillgänglig för en bredare allmänhet. I synnerhet porträttfotografin utvecklas snabbt en hel industri.

Att äga ett fotoalbum med porträtt i visitkortsformat av släktingar och vänner blir i det närmaste obligatoriskt. För att fylla upp albumen köps färdiga porträtt av dåtidens kändisar. Det blir lönsamt att ägna sig åt fotografi och en rad fotoateljéer startas. En del av dessa drivs av kvinnor. Förändringar i lagstiftningen innebär att kvinnor nu kan etablera sig som egna företagare och redan på 1860-talet är femton av Stockholms hundra registrerade fotografer kvinnor. Det är även socialt accepterat för en kvinna att arbeta som fotograf, ett av få yrken som anses passande.

I Musikverkets samlingar av äldre fotografi finns flera av de tidiga kvinnliga fotograferna representerade med porträtt och rollporträtt av samtida skådespelare, sångare och dansare.

Bertha Valerius

En av dessa är Bertha Valerius (1824–1895) som även var utbildad konstnär med inriktning på porträttmåleri. Hon öppnade sin första fotoateljé i Stockholm 1862 och kom att anses som en av landets främsta fotografer.

Agnes Jacobsson, operasångare, som Donna Elvira i Don Juan, Kungliga Operan 1863. Visitkort

 

Jeanette Jacobsson (f. Davidson), operasångare, i sångspelet Den förtrollade katten, Kungliga Operan 1869. Visitkort

 

Signe Hebbe i titelrollen i Lalla Rookh, Kungliga Operan 1871. Visitkort, kolorerat

Rosalie Sjöman

Rosalie Sjöman (1833–1919) var en annan tidig kvinnlig fotograf. Hon var mycket framgångsrik med ateljé i Stockholm och ett tiotal anställda. Hon öppnade även filialer i Kalmar, Halmstad och Vaxholm.

Clara Rylander, skådespelare vid Mindre teatern 1868. Kabinettsporträtt, kolorerat

 

Anna Lundberg som väpnaren Sven i Kejsarens nya kläder, Svenska teatern 1889. Kabinettsporträtt

 

Olefine Moe som Susanna i Figaros bröllop, Kungliga Operan 1873. Kabinettsporträtt

Selma Jacobsson

Selma Jacobsson (1841–1899) var elev till Bertha Valerius. Efter vidare studier i Wien och Gent etablerade hon sig i Stockholm 1872. År 1899 blev hon utnämnd till Kunglig Hovfotograf.

Gurli Åberg som Agnes i Dagvard Frey, Kungliga Dramatiska teatern 1877. Kabinettsporträtt

 

Greta Pfeil och Jenny Askerberg i Tummeliten på Nya teatern 1886

 

Louise Michaëli, operasångare, som Nattens drottning i Trollflöjten, Kungliga Operan. Odaterat rollporträtt, 1870-tal. Visitkort

I Musikverkets samlingar finns även fotograferna Augusta Zetterling, Augusta Kindahl, Hedvig Rosendahl, Sophie Löfström, Hulda Augusta Löthman, Livia Svanström, Mathilda Billström, och Maria Lundbäck representerade.

Marianne Seid, teater- och fotoarkivarie