Svensk Musiktidning

Svensk Musiktidning 

1800-talets främsta svenska musiktidning

Svensk Musiktidning var en tongivande tidskrift som gavs ut mellan 1880 och 1913. Nu har tidningen, som finns på Musik- och teaterbiblioteket, digitaliserats och presenteras på Musikverkets webbplats.

Svensk Musiktidning skrev om musikhändelser både i Sverige och i utlandet. Innehållet utgjordes av recensioner, musikteori och artiklar om musikhistoria och estetik. Även musikstycken främst för piano eller sång och piano ingick.

I samtliga nummer av tidningen ingår biografier över svenska och utländska kompositörer. Dessa texter varierar från kortfattade biografier till mera ingående analyser. De svenska tonsättarna Ludvig Norman och August Söderman är några av de svenska inslagen, jämte utländska kompositörer som Richard Wagner och Ludwig van Beethoven.

En ambitiös tidning

Svensk Musiktidning ville spegla samtidens musikliv och vara en bred och initierad publikation som läsarna återvände till.

Under hela sin existens präglades tidningen av svag ekonomi och läsarna uppmanades återkommande att prenumerera. De första fyra åren kom tidningen ut i 24 nummer per årgång, men efter hand minskade utgivningstakten något.

Se presentationen

De knappt 700 numren av Svensk Musiktidning har funnits i Musik- och teaterbibliotekets samlingar sedan början av 1900-talet. Nu har de digitaliserats och finns att ta del av och fritt ladda ned.

Veslemöy Heintz, tidigare överbibliotekarie vid Musikverket, skriver om tidningens historia, innehållet och de olika redaktörerna i en fördjupande artikel.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.