Mysteriet i sufflörluckan

Emil Michal i sufflörluckan

Emil Michal i sufflörluckan.

Har ni också lagt märke till en mystisk detalj i månadens raritet för november? Texten handlar om sufflören Emil Michals förteckning över teaterföreställningar i Stockholm 1863-1913.

I bilden av Emil Michal på sin post här intill syns ett föremål upphängt i ett hörn av sufflörluckan. Är det någon av er som vet vad detta föremål är? Vi gissar på någon sorts flaska eller kanske en lampa. Skriv gärna svar i kommentarerna nedan. Vi är hemskt nyfikna!

Det mystiska föremålet, detalj

Det mystiska föremålet, detalj ur bilden ovan.

5 svar på ”Mysteriet i sufflörluckan

  1. Är det inte någon form av gasollampa? Det verkar finnas ett vred (om det nu heter så) på höger sida.

    gissar Pia i Göteborg

  2. Det måste rimligen vara en elektrisk lampa – den virade, flexibla och lätt textilaktiga sladden, med två delkablar, kan knappast vara för gas/gasol (då borde det varit ett rör eller en slang). Jag tror det är en väldigt tidig glödlampa – koltrådslampa kanske. Tungsram?? Den var nog dyr i inköp!!

  3. Min gissning är att det är en lampa (gas eller el, vet ej) som har en mörk beläggning, kanske röd, för att sufflören ska kunna läsa, men inte rikta ljus upp på scenen som en liten strålkastare…

  4. Absolut en lampa, elsladdar såg så där tvinnade ut på den tiden. Kontakten är på höger sida, en sådan där som man vrider om ett halvt varv.

Kommentarer är stängda.