Contra Post (Vinyl Edition)

Palle Danielsson, Joakim Milder, Rita Marcotulli, Anders Kjellberg, Göran Klinghagen


Det är dags för nästa steg i serien där saxofonisten och jazzfantasten Jonas Kullhammar kurerar vinylutgåvor av kända Caprice-album. Denna gång ägnas det åt den svenska jazzbaslegenden Palle Danielsson och hans debutalbum som bandledare och soloartist: Contra Post från 1994. Albumet har endast släppts på CD och digitalt tidigare, och vi på Caprice Records hoppas att denna ommastrade nyutgåva på vinyl ska föra ut hans makalösa musik och spel till en ny publik!

Så här berättar Jonas Kullhammar själv om denna nyutgåva:

Palle Danielsson är utan tvekan en av de största musikerna som någonsin framträtt på den skandinaviska jazzscenen. Han har haft ett globalt genomslag, tillsammans med artister som Keith Jarrett, Michel Petrucciani, Charles Llloyd och Elvin Jones, för att nämna några.

”Contra Post” är faktiskt Palles enda fullängdsalbum som bandledare (hittills) och när det först kom ut så knockade det mig totalt. Denna fantastiska grupp, med Joakim Milder, Rita Marcotulli och Anders Kjellberg, var verkligen något speciellt, och spåren med Göran Klinghagen på gitarr är vansinnigt vackra.

Alla ni som har hört det här albumet förut vet redan att inspelningen gjord av Jan Erik Kongshaug är enastående. För vissa människor kan det tyckas galet att släppa den på vinyl, eftersom den inte låter lika rent som CD-skivan eller digitala utgåvor albumet, men för mig och andra vinylfreaks så ger enstaka knäppningar, knaster och vinylvärmen oss ett alternativt härligt sätt att njuta av Palle och det magnifika bandet.

Alla vi som har haft turen att möta Palles musikalitet på nära håll är välsignade, och må han och hans musik leva för evigt!

Jonas Kullhammar
November 2022


Innan Palle Danielsson började turnera med alla dessa storheter så började han redan som 18-åring spela i Stockholm med pianisten Bill Evans trio. Under den senare delen av 1960-talet arbetade han med George Russell, Steve Kuhn m.fl, och han ingick i flera av de mest välkända svenska grupperna, bl.a. Eje Thelins. I 1970-talets början ingick Palle i gruppen Rena Rama, som bl.a. utkom med två skivor på Caprice Records. Han turnerade internationellt och spelade in skivor med många storheter. Fram till pensionen arbetade Palle Danielsson sedermera som frilansande basist; han har gett konserter och spelat in skivor över hela världen. Palle Danielssons spel sträcker sig långt över jazzens gränslinjer – han spelar t.ex. gärna med olika folk- och världsmusikgrupper. För honom är jazzen inte en bestämd, avgränsad stil – den är ett avstamp för den fria fantasin, och den inbjuder till spännande möten och blandningar av de mest skilda slag.

På albumet hör vi förutom Palle själv Joakim Milder på saxofoner, Rita Marcotulli på piano och Anders Kjellberg på trummor. Även Göran Klinghagen gästar med sin gitarr på ett spar spår.

Inspelat i Rainbow Studio i Oslo, 30-31 maj 1994, och i Palle Danielssons hem 29 april & 29 juni 1994.
Inspelningstekniker: Jan-Erik Kongshaug & Åke Linton
Mixning och producent: Jan-Erik Kongshaug & Palle Danielsson
Vinylmaster: Jonas Kullhammar
Liner notes: Lars Westin
Foto: Per B. Adolpson & Joakim Milder
Grafisk design: Torbjörn Zetterberg
Exekutiv producent: Lars Silén (CD) & Jonas Kullhammar (LP)

Läs mer
Visa spårlista

  • 1.
   Contra Post Musik: Palle Danielsson

  • 2.
   Tiramisu Musik: Palle Danielsson

  • 3.
   Indecisione Musik: Rita Marcotulli

  • 4.
   Penta Musik: Palle Danielsson

  • 5.
   7 Notes, 7 Days, 7 Planets Musik: Rita Marcotulli

  • 6.
   Out of Habit Musik: Rita Marcotulli

  • 7.
   Monk's Mood Musik: Thelonious Monk

  • 8.
   Not Yet Musik: Joakim Milder

  • 9.
   Luna Musik: Palle Danielsson

  • 10.
   Blue Lilacs Musik: Palle Danielsson

 • Total speltid
CAP 21941 // Jazz // Releasedatum: 12 maj, 2023