Fiol. Foto: Rittyrats/Flickr (CC)

Fiol. Foto: Rittyrats/Flickr (CC) 

Svensk stråkmusik från Caprice Records

Svensk stråkmusik står i fokus när Caprice Records fortsätter sin digitala satsning. Nu släpps de nya samlingsalbumen The Swedish Violin och The Swedish Cello.

Caprice Records 40-åriga utgivning har finkammats med siktet inställt på svensk fiol- och cellomusik. Nära hundra guldkorn har valts ut och finns nu samlade på två digitala samlingsutgåvor. Via albumen får vi följa de båda stråkinstrumentens historia i Sverige.

Från barock till 1980-tal

Kärlekshistorien mellan svenskt musikliv och fiolen är lång och redan under barocken skrev svenska tonsättare flitigt för instrumentet. En av dem var Johan Helmich Roman, även kallad den svenska musikens fader, som finns representerad med två verk på The Swedish Violin.

Där Roman slutade har nya generationer tonsättare tagit vid. På albumet finns verk av bland andra Franz Berwald, Wilhelm Petersson-Berger och Allan Pettersson.

Ida Haendel, Karl-Ove Mannberg och Bernt Lysell är några av violinisterna som medverkar under ledning av dirigenter som Herbert Blomstedt, Stig Westerberg och Jorma Panula. Vi hör även Kungliga Filharmoniska Orkestern, Sveriges Radios Symfoniorkester och Stockholm Sinfonietta.

Cellon – en senare kärlekshistoria

Det dröjde innan de svenska tonsättarnas hjärtan började klappa lika hårt även för cellon. Medan romantiken var en produktiv period för kollegerna på kontinenten var den inhemska produktionen av cellomusik blygsam.

Först på 1900-talet började det skrivas svensk musik för cello i större utsträckning. Men när produktionen väl tog fart tog den fart med besked.

På The Swedish Cello finns musik av bland andra Hilding Rosenberg, Sven David Sandström och Svante Henrysson. Flera av Sveriges främsta cellister i modern tid medverkar, till exempel Frans Helmersson, Mats Lidström och Torleif Thedéen, samt dirigenter som Leif Segerstam, Stig Westerberg och Göran W Nilson.

Caprice satsar digitalt

The Swedish Cello och The Swedish Violin är en del i Caprices Records satsning på digital utgivning. Målet är att tillgängliggöra inspelningar från Caprices stora backkatalog för en ny publik. Tidigare i år har bland annat 12 album i serien Jazz i Sverige släppts digitalt.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.