Uti rosen (Singel)

Ljus och lykta

Första singeln från det nya svenska folkmusikbandet Ljus och lykta, i väntan på att deras debutalbum släpps den 16 sept 2022!

Skivdebuterande Ljus och lykta är en frisk fläkt i det svenska musiklivet. Genremässigt huserar de främst i gränslandet mellan folk och visa och står för en mångsidig musikupplevelse där kärleksvisor varvas med koraler och medeltida ballader, allt virtuost framfört med flerstämmig sång, fiol och gitarr. De står stadigt i den svenska folkmusikens mylla, men inspireras gärna av andra traditioner som bluegrass, brittisk folk och visa, för att nämna några.

Uti rosen är en av de mest kända balladerna i bandets repertoar, här i en variant som Klara Ekman von Huth lärt sig av sångerskan Lena Willemark. Den här balladen har spelats in många gånger, till olika melodiska varianter. Berättelsen är om en flicka som gifts med en adelsman mot hennes vilja, och som sedan vägrar gå till sängs med honom. Hon flyr från sin bröllopsfest och seglar iväg med sin älskade på hans skepp.Ljus och lykta består av:
Vega Nordkvist – fiol, sång
Klara Ekman von Huth – sång
Annika Hammer – sång
Anton Larsson – gitarr, sång

Producent: Ljus och lykta & Gabbi Dłużewski
Inspelningstekniker: Gabbi Dłużewski, Piglet Studios
Mixningstekniker: Martin von Schmalensee
Mastringstekniker: Claes Persson, CRP Recording
Grafisk utformning: Calle Ljungström
Omslagsfoto: Sara Mac Key

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   Uti rosen Musik: Traditional/Vega Nordkvist/Ljus och lykta

  • 2.
   Höken Musik: Traditional/Ljus och lykta

 • Total speltid

Tillgänglig på alla större digitala butiker och streamingtjänster.

CAP 91007 // Folk // Releasedatum: 2 september, 2022